Americké akcie dopoledne klesaly; ceny ropy vzrostly

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. ledna (ČTK) - Akcie na amerických trzích dopoledne klesaly, protože horší doporučení od makléřů poslalo dolů akcie strojírenského koncernu Boeing. Technologický Nasdaq v jednu chvíli oslabil o více než procento; trh ovlivnily i ceny ropy, které vzrostly kvůli chladnějšímu počasí v USA.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času snížil o 0,8 procenta na 12.464,1 bodu. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ klesl téměř o procento na 2427,5 bodu.

Na indexy S&P 500 a Nasdaq dolehl pokles akcií softwarové společnosti Microsoft. Způsobila to zpráva, že významný výrobce počítačů IBM spustí software, který může ohrozit silnou pozici Microsoftu v posílání elektronických vzkazů. Počítačová firma Dell vedle toho klesala kvůli nižší doporučené ceně emise.

"Boeing má horší doporučení a to poškozuje i akcie příbuzných firem," uvedl jeden z obchodníků společnosti The Boston Company Asset Management. "Ropa jde nahoru, a tím se trh do jisté míry oslabuje také," dodal. Vyšší ceny ropy firmám zvyšují náklady na energie a snižují zisky.

Dnes se ceny ropy vydaly vzhůru, zatímco od začátku roku díky mírnému počasí stabilně klesaly. Minulý týden se ropa díky tomu na chvilku dostala pod psychologicky významnou hranici 50 dolarů za barel. Nyní je americká ropa nad 53 dolary, protože nástup nízkých teplot zvýší poptávku po topném oleji. Severomořský typ Brent se přehoupl přes 54 dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK