HN: Čína bude za dva roky největším světovým exportérem

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Čína vytlačí do roku 2009 Německo z pozice největšího světového exportéra. Čína nyní zaujímá ve vývozu třetí místo za USA, vykazuje ale mnohem rychlejší tempo růstu než Německo, které je největší evropskou ekonomikou. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na studii švýcarského výzkumného institutu Prognos.

Vývoz zboží z Německa ročně roste přibližně o sedm procent, zatímco růst čínského exportu činí 28 procent. "V příštích letech budou karty světového hospodářství nově zamíchání," říká Kai Gramke z Prognosu.

Podle odhadů švýcarské studie by měl do roku 2015 objem světového exportu stoupnout o 76 procent. Globální pozice Číny, Indie a dalších asijských zemí přitom masivně vzroste. Z tohoto regionu bude pocházet více než 35 procent zboží, zatímco dnes je to 28 procent. Vývozy z Číny a Indie se do roku 2015 ztrojnásobí.

Pro evropské firmy tento vývoj bude znamenat nová velká odbytiště, ale zároveň jim naroste konkurence na domácím trhu. Problémy s rozmachem asijských trhů mají v Evropě především středně velké firmy. Pro ně je světový trh tak velký, že jej nemohou obsloužit, říká Kurt Demmer z německé IKB Deutsche Industriebank. Firma s obratem 50 nebo 100 milionů eur si podle něho nemůže dovolit mít vlastní distribuci v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK