Americké akcie v pondělí klesly v obavách z výsledků

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy v pondělí oslabily v obavách z vyhlídek zisků v technologickém sektoru a v reakci na zhoršené doporučení vůči akciím Boeingu. Kvůli tomu Dow Jonesův index klesl nejvýrazněji za poslední dva měsíce. Na devizovém trhu pokračoval všeobecný pokles japonského jenu, sráženého nízkými úrokovými sazbami.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,7 procenta na 12.477,16 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,83 procenta na 2431,07 bodu.

Mezi investory rostou obavy ze ziskových vyhlídek technologických firem, protože výsledkové zprávy předních firem sektoru jako Apple, Intel a IBM nebyly nijak přesvědčivé. Akcie společnosti Motorola klesly o 2,9 procenta, protože firma sdělila, že nečeká ve druhém pololetí oživení ziskových marží.

Vládla také opatrnost vůči akciím společnosti Microsoft, která tento týden zveřejní výsledky. Akcie firmy klesly o 1,3 procenta i proto, že IBM uvede na trh software, který by mohl ohrozit pozici Microsoftu na poli elektronických vzkazů.

Boeing oslabil o 3,4 procenta. Trh reagoval na to, že makléřská firma Wachovia snížila doporučení vůči jeho akciím v přesvědčení, že zakázkový cyklus na trhu civilních letadel se dostal na svůj vrchol a dál už trh růst nebude.

Na devizovém trhu klesl kurz jenu na téměř čtyřleté minimum k dolaru a na dlouhodobých minimech byl i k australskému a novozélandskému dolaru a britské libře, tedy měnám s vysokými úrokovými výnosy. Jen je pod tlakem nízkých úroků v Japonsku, kde je základní sazba jen 0,25 procenta a centrální banka ji stále nezvyšuje. Investoři tak používají jen ke spekulativnímu financování nákupů měn s vyššími výnosy.

V závěru newyorského obchodování klesl jen k dolaru na 121,62 JPY z pátečního závěru 121,22 JPY a předtím sestoupil až na 121,87 JPY. Vůči euru jen klesl na 157,47 JPY z předchozích 157,12 JPY, půl jenu od dosavadního rekordního minima kolem 158 jenů. Dolar k euru mírně stoupl na 1,2947 USD z pátečních 1,2962 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK