Společnost ČEZ zrušila stav nouze v dalších dvou krajích

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ zrušila stav nouze v Libereckém a Královéhradeckém kraji, tento výjimečný stav stav ale nadále ponechala v krajích Plzeňském a Karlovarském. Stav nouze také trvá v Jihočeském kraji v síti firmy E.ON. Stav nouze obě firmy vyhlásily v pátek ráno kvůli následkům ničivé větrné smršti, která odřízla od elektřiny kolem 1,5 milionu zákazníků. Dodávky elektřiny ČEZ i E.ON již obnovily. Vyplývá to z informací ČEZ a E.ON.

E.ON nezruší stav nouze, dokud se nepodaří zajistit spolehlivost a bezpečnost sítí, řekl dnes ČTK mluvčí E.ON Vladimír Vácha. ČEZ upozornil zákazníky na to, že kvůli odstraňování zbylých poruch v síti vysokého napětí, zejména na Šumavě a v Krkonoších, musejí technici příležitostně vypojovat část již opravených úseků. Někteří klienti tak budou mít výpadky proudu na několik desítek minut, uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ se nyní chystá na očekávanou sněhovou nadílku, která může přinést další kalamitu. Jde o varování meteorologů před velkým množstvím mokrého sněhu, které je samo o sobě zpravidla důvodem vyšší poruchovosti. ČEZ má i pro tuto další kalamitní situaci připraveno v pohotovosti téměř 3000 pracovníků poruchových čet.

Orkán způsobil firmě ČEZ největší výpadek elektřiny v historii, poškozeno bylo 27 procent odběratelů. ČEZ vyčíslil škody asi 100 milionů korun a E.ON na několik desítek milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK