HN: Tesco vzdalo boj o slovenské prodejny Carrefouru

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. ledna (ČTK) - Britská společnost Tesco Stores už nebude usilovat o převzetí čtyř hypermarketů francouzského řetězce Carrefour na slovenském trhu. Dnešnímu vydání deníku Hospodárske noviny to potvrdila tisková manažerka Tesco Ouga Hrnčiarová. Převzetí Carrefouru největší slovenskou maloobchodní firmou nepovolil koncem loňského roku slovenský antimonopolní úřad.

"Proti rozhodnutí úřadu se Tesco neodvolá," uvedla Hrnčiarová. V Česku naopak už Tesco převzalo všech místních 11 hypermarketů Carrefouru a začlenilo je do své organizační struktury.

Analytici předpokládají, že Carrefour po rozhodnutí Tesca ohlásí konec své obchodní činnosti na Slovensku a z trhu se stáhne pravděpodobně do konce června. Nové nájemce na uvolněné prodejní prostory budou hledat vlastníci a provozovatelé obchodních center, v nichž dnes Carrefour sídlí.

Slovenský antimonopolní úřad zakázal slovenské pobočce Tesco Stores, aby ovládla obchody Carrefour v obavě ze získání dominantního postavení na trhu. Podle Ľubomíra Drahovského z agentury pro průzkum trhu Terno však rozhodnutí úřadu Tesku situaci na Slovensku spíše ulehčilo, protože s nejméně dvěma hypermarkety by měla firma značné problémy.

Na Slovensku v roce 2005 patřilo společnosti Tesco díky obratu 22,1 miliardy slovenských korun mezi maloobchodními řetězci první místo a druhá Metro Cash&Carry na něj ztrácela šest miliard korun. V Česku Tesco v roce 2005 vykázalo odhadovaný obrat 22,5 miliardy korun a patřilo mu až páté místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK