Polská vláda ustoupila horníkům, havíři zatím stávkovat nebudou

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. ledna (zpravodajka ČTK) - Polští horníci odvolali ohlášenou stávku. Ministerstvo hospodářství totiž přistoupilo na některé změny, které požadovali havíři ve vládní strategii oboru na léta 2007-2015. Horníkům se nelíbilo například to, že výše mezd bude závislá na produktivitě práce. Platy se podle dohody budou upravovat pod vlivem hospodaření jednotlivých dolů. Vyplývá to z dohody, kterou v noci na dnešek podepsali odboráři s ministerstvem hospodářství.

Nejspornějším bodem strategie, kvůli kterému chtěli horníci vyhlásit generální stávku, byla privatizace dolů. Lidé se báli, že by s novým majitelem mohli ztratit práci. "Dohodli jsme se, že v každém uhelném dole vzniknou skupiny, které do konce dubna posoudí, zda a jak privatizovat konkrétní důl," řekl novinářům šéf hornického odborového hnutí Solidarita Dominik Kolorz.

Náměstek ministerstva hospodářství Pawel Poncyljusz v televizi TVN24 dnes řekl, že se podařilo změnit názor horníků na privatizaci. Havíři jsou nyní ochotni přistoupit k prodeji dolů. Přesvědčeni jsou však o tom, že by si stát měl nechat kontrolní balík akcií.

Sporným bodem vládní strategie byl také způsob zvyšování mezd, a to podle produktivity práce. Odboráři se obávali, že přijetí nových pracovníků by znamenalo snížení mezd. Proto si horníci vymohli, že výše platů bude záležet na ekonomických výsledcích jednotlivých společností.

V protokole, který podepsalo 11 ze 13 hornických centrál, je také zápis o Kompanii Weglowe, největší hornické firmě v Evropě. Vláda již dříve slíbila, že do společnosti vloží 400 milionů zlotých (2,9 miliardy korun), přičemž první částku ve výši 170 milionů zlotých (1,2 miliardy korun) by podle dohody měla společnost dostat do konce března.

Vliv na to, že ministerstvo hospodářství začalo s horníky vyjednávat, mělo zřejmě referendum, v němž se minulý týden téměř 96 procent hlasujících vyslovilo pro stávku. Referenda se zúčastnilo na 71.000 lidí. V Polsku je v dolech zaměstnáno zhruba 120.000 osob. Generální stávka byla naplánována na 24. ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK