Mýtné zdraží výrobky Mlékárny Kunín až o šest procent

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. ledna (ČTK) - Zavedení elektronického mýtného v České republice zdraží výrobky Mlékárny Kunín až o šest procent. Mýtné totiž zvýší výdaje na rozvoz zboží o 15 až 20 milionů korun ročně, což je částka, kterou mlékárna ze svých marží nedokáže vstřebat. Na tiskové konferenci u příležitosti výroby miliardy kusů kelímkových produktů to dnes řekl generální ředitel společnosti Zbyněk Gebauer. Mýto na dálnicích a rychlostních silnicím musejí od 1. ledna platit všechna vozidla nad 12 tun.

"V této chvíli se zatím pouze dohadujeme, jakým způsobem se mýto projeví v našich nákladech a jak budeme muset reagovat, co se týká našich výsledných prodejních cen. Bližší informace budeme mít během února, nicméně odhadujeme, že ceny logistických služeb kvůli mýtnému vzrostou o 15 až 20 procent," vysvětlil Gebauer. Mlékárna Kunín platí podle něj za rozvoz výrobků kolem 100 milionů korun ročně. Mýtné by tak podle odhadů podniku mělo znamenat 15 až 20 milionů korun navíc.

"Tohle je suma, kterou nejsme schopni díky našim maržím zohlednit a musíme si říct o zvýšení našich prodejních cen. Předpokládáme, že navýšení cen by mělo být do šesti procent," dodal Gebauer s tím, že vyšší ceny zahrnují nejen mýtné, ale také zvýšené ceny dalších výrobních vstupů, zejména vody a energií. Navýšení se podle něj týká hlavně cen pro tuzemské zákazníky, protože ceny pro zahraniční zákazníky jsou relativně vyšší a zavedení mýtného se u nich tolik neprojeví. Rozvoz školního mléka, které se vozí malými auty, mýtné podle něj neovlivní.

Firma o zvýšení cen začala jednat se svými zákazníky loni. "Někteří to akceptovali, s dalšími jednáme. S jedním významným hráčem na trhu jsme skončili před koncem roku, protože na naše podmínky odmítl přistoupit," uvedl. Jde o obchodní řetězec, kam mlékárna prodávala zboží za sto milionů korun ročně, výpadek ale firma podle Gebauera nepocítila. "Je to i exportem a novými zákazníky na českém trhu," vysvětlil.

Mlékárna Kunín má asi 2300 zákazníků, z nichž 20 klíčových odebírá 80 procent výroby. Firma v roce 2005 měla tržby 1,9 miliardy korun a její hrubý zisk dosáhl 20 milionů korun.

Mýtné začaly platit úderem silvestrovské půlnoci všechny kamiony o hmotnosti 12 tun a více. V první etapě se povinnost týká asi 970 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Průměrná sazba je 4,05 koruny za kilometr, konkrétní suma, kterou dopravce zaplatí, závisí na množství emisí a počtu náprav vozidla. Vybírání mýta se nevyhnou ani autobusy, zejména dálkové linky. Někteří dopravci už mýtné do svých nových ceníků promítli, jiní zatím vyčkávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK