SOS:Některé hospody nabízejí jako sýr náhražky z rostlinného tuku

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Náhražky sýrů z rostlinných tuků se neobjevují pouze v obchodech, ale spotřebitelům je nabízejí i některé restaurace, zejména pizzerie, uvedly v dnešní zprávě Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) a GARDE Ekologický právní servis. SOS a GRADE EPS se proto obrátily na dozorové orgány a laboratorní testy, provedené ze tří restaurací, používání napodobenin sýrů ve všech třech případech potvrdily.

Například v severních Čechách prý bylo sdružení upozorněno zhruba na dvě desítky restaurací, které v jídelním lístku nabízejí sýr, ale ve skutečnosti namísto něj užívají levnější náhražku.

Náhražky z rostlinného tuku podle SOS nesmějí být označeny jako sýr, což výrobci obvykle respektují, ale nesmějí být za sýry ani vydávány jiným způsobem. "To znamená, že tyto produkty nejen nesmějí být jako sýry nabízeny v obchodech, ale rovněž se jako sýry nesmějí označovat v jídelních lístcích restaurací," uvedla mluvčí SOS Ivana Picková.

Spotřebitelé si podle ní v poslední době stěžují na kvalitu takového lidového restauračního pokrmu, jako je smažený sýr, a často se ke sdružení dostávají také jejich pochybnosti o kvalitě sýrů v různých salátech nebo například na pizze. Praxe nahrazování některých surovin v pokrmech levnějšími nemlékárenskými produkty v restauracích je o to nebezpečnější, že spotřebitel je odkázán pouze na chuťový a čichový vjem z pokrmu a nemá možnost zjistit rozlišující informace na obalu výrobku, soudí SOS.

SOS a GARDE EPS se proto obrátily na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a Českou obchodní inspekci, aby prošetřily, zda a do jaké míry jde o nepoctivý prodej a klamání spotřebitele. Obě inspekce ale podnět podle obránců spotřebitelů odmítly s tím, že jim kompetenčně nepřísluší. Vzorky ve třech restauracích nakonec odebrali hygienici a na základě laboratorních výsledků zjistili používání náhražek, i když byl v jídelním lístku uveden sýr, uvedlo SOS. Problém se podle něj zřejmě nebude zdaleka týkat jen severních Čech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK