Snižte si legálně daňovou povinnost

24.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Ušetřit na rodinných výdajích lze různými způsoby. Nemalé prostředky lze každoročně uspořit jenom díky vhodné daňové optimalizaci. Stačí přitom mít sjednaný vhodný finanční produkt či něco darovat.

Téma týdne: Jak ušetřit na rodinných výdajích

Termín pro podání daňového přiznání se blíží a není od věci zjistit, co vše nám pomůže, abychom si snížili roční daňovou povinnost. Jste-li osoba samostatně výdělečně činná, předpokládám, že budete provádět sofistikovanější daňovou optimalizaci. Dnešní fintrik je určen spíše občanům, kteří mají příjmy ze závislé činnosti.

Zákon o daních z příjmů přesně stanovuje situace, které nám umožňují snížení daní. Bohužel jsou zákony mnohdy pro běžného občana dosti nesrozumitelné, a proto se vám pokusíme vysvětlit ty nejvíce využívané způsoby.

Stát produkty, které mají působit pozitivně na zvyšování životní úrovně obyvatel, určitými způsoby podporuje. Kromě státních příspěvků jsou to i daňové úlevy. Princip je jednoduchý – to, co zaplatíte na příspěvcích nebo úrocích, si odečtete od základu daně. Důležité je si uvědomit, že se odečítá od základu daně a ne od výsledné daňové povinnosti.

Produkty u kterých tuto výhodu lze uplatnit je několik. Jsou to o dlouhodobé spořící produkty zajišťující dodatečný příjem ke starobnímu důchodu nebo úvěrové produkty na zajištění bytových potřeb. Zjednodušeně řečeno, jedná se o penzijní připojištění, životní pojištění, úvěr ze stavebního spoření či hypoteční úvěr.

Nárok na daňovou úlevu u penzijního připojištění získává ten, kdo zaplatí za zdaňovací období (kalendářní rok) více než 6000 Kč. Měsíčně si tedy musí spořit více jak 500 Kč. To co je zaplaceno nad 6000 Kč je potom možné odečíst od základu daně. Nejvyšší povolený daňový odpočet činí 12.000 Kč. Optimální výše příspěvku, která Vám zajistí v součtu jak požadovanou výši daňového odpočtu, tak připsání maximálního státního příspěvku, je platba 1500 Kč měsíčně (18.000 Kč ročně). Maximální daňová úspora může činit až 3840 Kč při 32 % dani z příjmu.

U životního pojištění je situace obdobná. I zde je možné si odečíst 12.000 Kč ročně, ale v tomto případě si uplatňujeme celou zaplacenou částku. Musíte si však dát pozor, aby smlouva splňovala zákonem stanovené podmínky. Mezi ty základní patří uzavření smlouvy minimálně do šedesáti let věku a doba trvání smlouvy minimálně pět let.

U úvěrů na bydlení stát připustil možnost odečtu zaplacených úroků. V současné době platí, že je možné odečíst až 300.000 Kč, což je částka kterou málokdo na úrocích přeplatí. Důležité je pouze splnit podmínku, že úvěr musí být použit na bytové potřeby.

Kromě těchto, docela běžných způsobů snížení daňového základu, se nabízejí i jiné možnosti. Pokud například přispíváte na charitu, můžete si svůj daňový základ snížit o hodnotu daru. Ta musí v intervalu od 2 do 10 % základu daně (minimálně však 1000 Kč). Dar přitom musí směřovat na financování vědy, vzdělání, výzkumné a vývojové projekty, kultury, školství nebo na podporu policie, požární ochrany, na ochranu zvířat nebo mládeže. Ze sociálních účelů to musí být dary směrem k charitativním, náboženským humanitárním ekologickým organizacím. Zákon o daních z příjmů pamatuje i na bezpříspěvkové dárce krve. Každý jednotlivý odběr oceňuje částkou 2000 Kč.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky