Škody po větrné bouři možná nepřesáhnou pět miliard eur

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. ledna (ČTK) - Pojištěné škody po větrné bouři, která minulý týden zasáhla velkou část Evropy včetně České republiky, možná nepřesáhnou pět miliard eur (asi 140 miliard Kč). Uvedla to dnes britská organizace Risk Management Solutions (RMS), která se zabývá modelací rizika při katastrofách.

RMS je optimističtější než americká AIR Worldwide. Ta odhadla pojištěné škody na čtyři až osm miliard eur, v přepočtu tedy až 222 miliard Kč.

Orkán zasáhl především severozápad Evropy, projevil se ale i v zemích střední Evropy. Nejzávažnější škody jsou zřejmě na britských ostrovech a v Německu. Pojišťovny budou patrně nejvíce hradit škody na zničeném obydlí a motorových vozidlech, podotýká RMS.

"Bouře Kyrill vystavila stavební fond v Evropě rozsáhlému ničivému větru, ale ne s takovou intenzitou, jakou se v roce 1999 Evropou přehnaly bouře Lothar, Anatol a Martin," píše se ve zprávě RMS. Ta bude odhady pojištěných škod ještě zpřesňovat.

V České republice se škody po řádění větrné bouře zatím pohybují kolem půl miliardy korun, podle expertů se ale ještě zvýší o další stovky milionů Kč. Klienti domácích pojišťoven podle zjištění ČTK do pondělí nahlásili v souvislosti s bouří zhruba 28.000 škod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK