Většina Evropanů si myslí, že diskriminace je rozšířený jev

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. ledna (zpravodajka ČTK) - Více než polovina Evropanů si myslí, že diskriminace na základě pohlaví, etnického původu, zdravotního postižení či věku, je v jejich zemi velmi rozšířená. V České republice je podle dnes zveřejněných výsledků průzkumu Eurobarometr nejvíce zřetelná diskriminace na základě věku, například v případě lidí, kteří se ucházejí o zaměstnání. Na rozdíl od průměrného Evropana Češi naopak uvádějí, že zanedbatelné je znevýhodňování lidí kvůli náboženskému vyznání.

Zatímco podle evropského průměru představuje věková diskriminace problém pro méně než polovinu oslovených lidí, v Česku je rozšířená podle 63 procent respondentů. Více než polovina Čechů si myslí, že znevýhodněním je také etnický původ, každý druhý uvedl, že diskriminaci jsou vystaveni postižení. Čtyři z deseti českých obyvatel upozorňovali také na diskriminaci na základě pohlaví.

Podle 80 procent lidí, kteří odpovídali během průzkumu provedeného loni létě v 25 evropských zemích, je největší nevýhodou postižení, 77 procent Evropanů považuje za znevýhodnění být Romem a 69 procent lidí to, když je člověku více než 50 let. Zdravotní postižení a věk jsou podle průzkumu také dvě hlavní nevýhody v případě, že se člověk uchází o zaměstnání.

V mnoha případech se výsledky průzkumu výrazně lišily v jednotlivých zemích: například znevýhodňování na základě pohlaví je problém pro více než polovinu Italů a Španělů, ale jen pro pětinu Němců či Finů. Náboženská diskriminace je nejpalčivější pro respondenty z Francie, Dánska a Itálie, na druhé straně se s ní setkává pouze deset procent Lotyšů a 11 procent Čechů. Znevýhodňování s ohledem na sexuální orientaci je rozšířené podle téměř tří čtvrtin Italů, v Česku nebo v Dánsku ho ale zaznamenala jen zhruba třetina oslovených.

Shoda panuje v tom, co naopak v životě překážkou není. Nejméně nevýhodné je podle Evropanů být muž - diskriminační faktor je to jen podle čtyř procent oslovených lidí, 49 procent respondentů "mužství" považuje za výhodu. Být ženou je výhodné v očích pouhých 11 procent Evropanů, 70 procent lidí si ale myslí, že v politice a také v manažerských pozicích by mělo být žen více.

I když se většina lidí se znevýhodňováním a obtěžováním běžně setkává, jen kolem třetiny z nich má povědomí o tom, že existují antidiskriminační zákony, na jejichž základě se mohou bránit. EU se to chystá změnit během letoška, který je vyhlášen Evropským rokem rovných příležitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK