Koruna se propadla na 28,00 Kč/EUR, k dolaru mírně posílila

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Česká měna dnes oslabila k euru o 15 haléřů a dostala se přes hranici 28,00 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Vůči dolaru naopak posílila o pět haléřů na závěrečných 21,48 Kč/USD. Důvodem pohybu kurzu je vývoj na světových trzích, kde posiluje jednotná evropská měna, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Domácí měna navázala na pondělní vývoj a i dnes se tlačila spíše ke slabším úrovním, a to pod vlivem okolních oslabujících měn vedených slovenskou korunou," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Středoevropské měny jsou celkově pod tlakem, což souvisí se zlepšenou pozicí eura, doplnil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Klíčové pro další vývoj devizového trhu podle Vejmělka bude, zda se pesimistická nálada v regionu udrží. Z domácí ekonomiky lze očekávat pokračování tlaků na oslabení koruny až do čtvrtečního zasedání bankovní rady České národní banky. Po oslabení koruny v posledních dnech nelze po skončení jednání bankovní rady ČNB očekávat korekci korunových ztrát, podotkl.

Dolar k euru kvůli novým zprávám propadl přes hranici 1,30 USD/EUR a odpoledne se pohyboval na 1,3037 dolaru za euro. K jeho ztrátám mohou přispívat negativní výhledy od mezinárodních bank poukazujících na růst sazeb v eurozóně, upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK