Právo: Termosky Tescoma zakázané v Itálii nejsou nebezpečné

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Termosky zlínské firmy Tescoma, které nedávno zakázaly v Itálii prodávat tamní úřady, nejsou pro spotřebitele nebezpečné. Dnešnímu Právu to řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný a dodal, že šlo zřejmě o snahu poškodit konkurenci.

Italské úřady zakázaly prodej několika druhů termosek Tescoma na začátku ledna s odůvodněním, že ve výrobcích je obsažen karcinogenní azbest. Podle Pěkného však Italové riziko jednoznačně přecenily. Teoretická možnost vdechnutí azbestu hrozí pouze při rozbití skleněné vložky. Azbestové vložky dávají do svých termosek téměř všichni světoví výrobci.

"Krok italských úřadů, který Tescomu poškodil, je spíše důsledkem konkurenčního boje a vyřizování účtů," prohlásil Pěkný. To by mohlo souviset i s tím, že zlínská firma se chystá uvést na trh zcela nový typ termosky, která azbest nebude obsahovat.

Společnost Tescoma se rozhodla pro preventivní a dobrovolné stažení uvedených termosek z trhu v České republice až do vyřešení celého případu. Termosky se podrobí zkoumání v akreditované laboratoři v Česku, teprve poté Tescoma příjme závazná opatření. Po skončení všech testů termosek ČOI sníží stupeň varování v informačním systému Evropské komise Rapex na minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK