Americké akcie v úterý zpevnily, pomohly i vyšší ceny ropy

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý zvyšovaly a k růstu jim pomohly i ceny ropy. V hlavních indexech je totiž zastoupeno několik integrovaných těžebních společností, které podpořil silný růst cen ropy v reakci na plán Spojených států zdvojnásobit kapacitu strategických rezerv. Na devizových trzích se obnovil pokles dolaru, který je proti libře nejslabší za 14 let.

Dow Jonesův index zpevnil o 56,64 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,45 procenta na 12.533,80 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,35 procenta na 1427,99 bodu, avšak index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl jen o 0,01 procenta na 2431,41 bodu.

Ceny ropy se v úterý zvyšovaly už v průběhu dne, silný impulz k růstu ale dostaly až večer, kdy vešly ve známost plány administrativy prezidenta George Bushe. Ten chce do 20 let zdvojnásobit kapacity strategických rezerv ropy a ministerstvo energetiky už na jaře začne zvyšovat nynější zásoby. Po těchto zprávách ropa zdražila ještě více a za celý den se její cena zvýšila o více než čtyři procenta.

Růst cen ropy podpořil těžební firmy, takže Exxon Mobil zpevnil zhruba o 2,2 procenta, Chevron o 1,9 procenta a ConocoPhillips o 2,5 procenta. Podobně si vedly firmy, které poskytují těžebním společnostem servis. Akcie Diamond Offshore zpevnily o 1,7 procenta, podobně jako akcie Global Santa Fe. Akcie National Oilwell Varco si připsaly 3,9 procenta, Schlumberger 4,4 procenta.

Nezvyšovaly se ale jen akcie ropných společností, ale i těch, které měly solidní výsledky hospodaření. To se týká hlavně firem z obranného sektoru a letecké techniky, jako je United Technologies či Precision Castparts. Přes procent si připsala společnost Ceradyne. Z dalších odvětví si více než jedno procento připsala společnost Texas Instruments, která oznámila mnohem lepší výsledky hospodaření než čekali analytici.

"Sektor letecké techniky je teď rozhodně velmi silný a jsou zde vidět velké výdaje," uvedl šéf společnosti Tradition Capital Management Benjamin Halliburton. U akcií energetických společností atraktivita podle něj pramení částečně z toho, že tyto akcie v minulých týdnech výrazně oslabily a nyní jsou opět vhodné k nákupu.

Na devizovém trhu pokračuje v poklesu dolar, který k britské libře klesl na nejnižší hodnotu za 14 let. Americká měna částečně doplácí na to, že trh se zaměřuje na zvyšování úrokových sazeb v eurozóně. Tomu nasvědčují jednak statistická data, jednak komentáře činitelů Evropské centrální banky. Pokud se odhady analytiků naplní, základní sazba v eurozóně by koncem tohoto roku mohla být na čtyřech procentech. Nyní je na 3,5 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3021 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,2947 USD. K jenu zůstal na 121,63 JPY, zatímco vůči libře klesl na 1,9816 z 1,9758 USD. Euro proti jenu zpevnilo na 158,43 z předchozího kurzu 157,47 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK