Arbitráž o 140 milionů Kč mezi K+ VP a Českem skončila smírem

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Nizozemská investiční společnost K+ Venture Partners, která žalovala Česko u arbitrážního soudu za neochránění své investice do společnosti Czech Venture Partners (CVP), se dohodla s ministerstvem financí na ukončení sporu smírem. Informovala o tom nizozemská firma. Společnost chtěla po České republice 140 milionů Kč.

Dohodu o vyrovnání podepsaly obě strany 21. prosince loňského roku a samotná arbitráž byla zastavena. Další podrobnosti včetně výše kompenzace, kterou K+ VP v rámci mimosoudní dohody obdržela, nemůže společnost sdělit kvůli závazku důvěrnosti, uvedla nizozemská firma.

"Strany vyřešily spor smírem a k vzájemné spokojenosti," řekl jeden z partnerů K+ Venture Partners Gijsbert Maarten Boot.

K+ VP podala na Českou republiku arbitrážní žalobu 18. listopadu 2005. Důvodem žaloby byla nevyplacená výkonnostní odměna společnosti CVP, kterou K+ VP stoprocentně vlastní.

Odměna společnosti CVP vznikla v době, kdy spravovala dva fondy rizikového kapitálu na rozvoj podnikání. Ministerstvo pro místní rozvoj s ní ale kvůli údajným pochybením rozvázalo v roce 2003 smlouvu a firma požadovala 35 milionů korun jako doplatek za své služby. Zbylou částku do 140 milionů Kč požadovala za náhradu škody, náklady právního zastoupení a náklady řízení.

Smlouvu vypověděl tehdejší náměstkem ministra pro místní rozvoj Petr Forman. Nizozemská firma se dnes distancovala od toho, že by její případ souvisel s údajnou zpronevěrou peněz z fondů EU, ve které prý stát přišel až o 229 milionů korun, a kvůli které je z podvodu a praní špinavých peněz obviněno deset lidí, včetně Formana a dalších vysoce postavených státních úředníků.

"V zájmu zamezení jakýchkoliv pochybností nebo nedorozumění uvádíme, že K+ VP ani CVP nikdy nebyly orgány činnými v trestním řízení ve vztahu k těmto událostem, které jsou podle veřejně známých informací předmětem pokračujícího trestního řízení, podezřívány," uvedla firma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK