ČKD Blansko postaví u Kladna nejvýkonnější větrné elektrárny v ČR

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. ledna (ČTK) - Společnost ČKD Blansko Wind získala zakázku na výrobu dvou nejvýkonnějších větrných elektráren v ČR. Za 190 milionů korun postaví v katastru obce Pchery na Kladensku větrníky s výkonem dva krát tři megawatty. Řekl to ředitel společnosti Ladislav Mitura.

Dvojice 88 metrů vysokých stožárů s trojlopatkovými rotory o průměru 50 metrů budou vybaveny moderní technologií WinWind. "Tento finský systém s planetovou převodovkou Multibrid je v současnosti jedním z nejpokrokovějších řešení, se kterým se lze u větrných elektráren setkat. V oblasti střední a východní Evropy se jedná o vůbec první instalaci tohoto systému," řekl Mitura. V ČR půjde o zatím nejvýkonnější větrné elektrárny.

Větrné elektrárny s technologií Multibrid podle něj vykazují minimální poruchovost a nízké náklady na údržbu, přičemž nabízejí nadprůměrně vysoký výkon, dodal Mitura.

Firma ČKD Blansko Wind bude kromě výroby a instalace obou větrných věží, zajišťovat také jejich zkušební provoz a následný servis a údržbu. Provoz větrných elektráren bude řízen automaticky pomocí snímače směru a rychlosti větru. Elektrárny bude také nepřetržitě monitorovat servisní centrum WinWinD ve finském Oulu.

Společnost ČKD Blansko Strojírny vyrábí větrné elektrárny od letošního roku. V lednu změnila svoji strukturu na holging. Dosavadní výroba především vodních turbín zůstává v ČKD Blansko Strojírny, nově vznikl ČKD Blansko Holding, který sdružuje jednotlivé divize, a právě ČKD Blansko Wind. "Vznikající samostatné divize budou schopny lépe reagovat na příležitosti, které jednotlivé obory nabízejí, a nadále budovat postavení firmy na světových trzích," vysvětlil předseda představenstva holdingu Tomáš Novotný. Blanenská strojírna teď zaměstnává přes 500 lidí. Kvůli novému výrobnímu programu by mohla zaměstnat asi 20 pracovníků.

ČKD Blansko se ve druhé polovině 90. let potýkalo s finančními problémy. Dostalo se do konkurzu a několikrát změnilo majitele. Od roku 2003 spravuje podnik investiční skupina J&T. V posledních dvou letech prošla firma restrukturalizací a za loňský rok už očekává zisk. Loni získala zakázky například v Česku, v Indii, Japonsku, Rusku nebo na Ukrajině. Za loňský rok plánovala zisk před zdaněním kolem 20 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK