ÚS: Státní podniky jsou povinny sdělovat informace podle zákona

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. ledna (ČTK) - Státní podniky mají povinnost podle zákona o svobodném přístupu k informacím lidem odpovídat, podobně jako ministerstva či kraje. Vyplývá to z dnešního výroku Ústavního soudu. Senát vedený Vojenem Güttlerem vyhověl stížnosti Jiřího Horníka, který před čtyřmi lety žádal po Letišti Praha smlouvy, ale nedostal je. Státní podnik tehdy argumentoval, že zákon o svobodném přístupu k informacím se na něj nevztahuje. Jeho stanovisko potvrdily pražský městský soud a Nejvyšší správní soud. Ústavní soud dnes jejich rozhodnutí zrušil.

Güttler verdikty obecných soudů označil za příliš formalistické. Řekl, že státní podniky jsou veřejné instituce hospodařící s veřejnými prostředky, a proto informace podle zákona poskytovat musejí.

"Nálezem Ústavního soudu se otevírá mnoha občanům cesta požadovat po desítkách dalších státních podniků informace," řekl ČTK Horníkův obhájce David Černý. Jiří Horník požadoval před čtyřmi lety po Letišti Praha smlouvy o financování výstavby terminálu S 2, které podnik uzavřel s Evropskou investiční bankou. Ty mu podnik odmítl poskytnout a v jeho tvrzení, že nepatří mezi takzvané povinné subjekty podle zákona, mu daly za pravdu pražský městský a poté i Nejvyšší správní soud. Nyní budou věc posuzovat znova.

Nález Ústavního soudu pro Horníka neznamená, že smlouvy automaticky dostane. Obecné soudy mohou například rozhodnout, že na ně nebo některé jejich části nemá nárok, protože jsou předmětem obchodního tajemství. "V tomto ohledu Ústavní soud nepředjímá názor obecných soudů," uvedl Güttler.

Horník smlouvy po letišti chtěl, aby viděl, jak podnik nakládá s penězi obyvatel země. "Byl jsem přesvědčen, že správa veřejných peněz podléhá kontrole ze strany občanů, a ti mají právo být informováni, jak se s veřejnými penězi nakládá," řekl ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK