Koruna se vrátila na 28,06 Kč/EUR, k dolaru klesla na 21,65 Kč

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Česká měna dnes nejprve oslabovala k euru až k 28,15 Kč/EUR, od které se ale pozdě odpoledne odrazila a po 17:00 stála zpět na úvodních 28,06 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna klesla na závěrečných 21,65 Kč/USD. Pohyby kurzu se odvíjely od vývoje na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Po úterním výrazném oslabení domácí měny se dnes situace na trhu stabilizovala. "Pod tlak se opět dostala hladina 28,10 Kč/EUR. Během dne však tato úroveň odolávala, kurz se od ní odrazil až téměř k 28,00 Kč za euro," popsal obchodování analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

V pozadí oslabování koruny nestojí žádné konkrétné zprávy, ale pouze obecně špatná nálada, míní analytik Next Finance Vladimír Pikora. Američtí hráči se podle něj nyní zaměřují na jiné trhy. "Vzhledem k načasování je vidět, že výprodejní tlaky nepřicházejí ze střední Evropy. Zajímavé je, že jako záklopka před oslabením koruny přestaly působit zajišťovací operace," upozornil Pikora.

Pro devizový trh bude zajímavé čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB. Na programu bude projednání aktualizované čtvrtletní inflační prognózy. "Po oslabení koruny v posledních dnech lze po skončení jednání bankovní rady korekci korunových ztrát; jako důležitější faktor však hodnotíme náladu v regionu," podotkl Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK