HN: Český uran opět láká zahraniční investory

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Český uran opět láká zahraniční investory. Přitom ještě nedávno se zdálo, že těžba uranu v Česku končí. Světové ceny uranu ale za posledních deset let stouply sedminásobně, a český uranový průmysl od loňského roku opět vydělává. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny.

Na české ministerstvo průmyslu a obchodu se nedávno obrátila australská firma Uran Limited, která se specializuje na investice do uranových projektů v Rusku, na Ukrajině a v Uzbekistánu. "Chtějí se podílet zejména na geologickém průzkumu a ověření zásob uranu v nezpřístupněných částech ložiska v Dolní Rožínce, kde těží státní podnik Diamo. V případě ověření vytěžitelných zásob uranové rudy by rádi participovali na těžbě," uvedl Tomáš Bartovský z MPO.

Státní firma Diamo dnes v Dolní Rožínce těží 300 tun uranu ročně z hloubky až 1200 metrů. O partnera, který by investoval více než 250 milionů korun do geologického průzkumu ve větších hloubkách, má Diamo zájem. "Není jasné, zda hlouběji uran ještě je. Někteří geologové jsou přesvědčeni, že teprve tam je to pravé jádro ložiska," řekl ředitel Diama Jiří Jež.

O rozšíření těžby by ale musela rozhodnout vláda, a není jisté, že všichni ministři se na to budou dívat stejně vstřícně. "Platná surovinová politika státu ukládá zabezpečit ochranu zdrojů surovin pro další případné využití a zabezpečit také sanaci po těžbě. Pokud by se strategie státu měla změnit, je zapotřebí změnit i státní surovinovou politiku," upozornil ministr životního prostředí Martin Bursík.

Diamo nabídlo účast na financování projektu rozšíření těžby uranu i společnosti ČEZ, která většinu produkce nakupuje. ČEZ se ale zatím k nabídce staví zdrženlivě.

Ceny uranu zřejmě dále porostou, protože současná světová těžba zdaleka nepokrývá potřebu jaderných elektráren. Potřeba je kromě těžby kryta také ze zásob a uranem z likvidovaných jaderných zbraní. Zásoby se ale začínají tenčit a ekonomové očekávají další růst cen. Atraktivita českých ložisek tak bude zřejmě stoupat.

Podle odborníků by se mohla nová těžba v Česku vyplácet. Náklady na vytěžení kilogramu uranu se loni v Diamu pohybovaly kolem 1450 korun. A světové cena se v přepočtu podle současného kurzu pohybuje kolem 4000 korun za kilogram.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK