Právo: Levné aerolinie mají na ruzyňském letišti pětinový podíl

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Podíl nízkonákladových leteckých společností na provozu letiště v Praze - Ruzyni neustále roste. Z celkového počtu 11,5 milionu cestujících, které letiště loni odbavilo, přepravily nízkonákladové aerolinky celou pětinu. Napsalo to dnešní Právo.

Ruzyňskému žebříčku levných dopravců vévodí nadále společnost easyJet, která loni z Ruzyně přepravila téměř 814 tisíc lidí. Na druhém místě se nečekaně umístila SkyEurope Airlines s 297 tisíci cestujících. Na třetím místě se umístila zatím jediná česká nízkonákladová společnost SmartWings, která patří společnosti Travel Service. Ta loni z Ruzyně přepravila 239 tisíc pasažérů.

SkyEurope přitom z Ruzyně létá teprve od dubna minulého roku. V žebříčku všech 54 leteckých společností, pro něž je destinací Praha, patří SkyEurope šesté místo za ČSA, Travel Service, easyJet, Lufthansou a British Airways. Agresivní cenová politika SkyEurope se ovšem promítá do jejího hospodářského výsledku. V minulém finančním roce se její provozní ztráta prohloubila o téměř 22 milionů eur na 55,2 milionu eur (přes 1,5 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK