I přes stamilionové škody pojištění zřejmě nezdraží

26.01.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Počasí v posledních týdnech je značně nevyzpytatelné. Komu zaručeně radost nedělá, jsou pojišťovny. Již teď je jasné, že škody, které způsobilo řádění větru a následné přívaly sněhu, dosáhnou devítimístné cifry.

Snad každý má ještě v živé paměti trojici záplav, které se v posledních 10 letech přehnaly přes naši republiku. Tuzemské pojišťovny registrovaly desetitisíce škod a byly nuceny vyplácet miliardová plnění. Na devítimístnou cifru se vyšplhá výše škod, jež způsobily silný vítr, který v minulém týdnu zasáhl většinu našeho území. Již začátkem tohoto týdne pojišťovny registrovaly téměř 33.000 pojistných událostí, kdy se škody vyšplhaly na tři čtvrtě miliardy korun. A toto číslo není konečné. Podle Tomáše Síkory, tajemníka České asociace pojišťoven, by počet pojistných událostí měl překročit 40.000 a celková škoda jednu miliardu korun.

Likvidaci komplikuje sněhová nadílka
Nejvíce z nich eviduje Česká pojišťovna, která na začátku týdne evidovala přes 20.000 pojistných událostí. Největší tuzemský pojišťovatel odhaduje, že se jí ozve zhruba 25.000 klientů, kteří ohlásí škodu za zhruba půl miliardy korun. Likvidátoři České pojišťovny podle tiskového mluvčího Václava Bálka vyřešili první tisícovky pojistných událostí, převážně těch drobnějších, při kterých není potřebná rozsáhlá dokumentace. Samotný průběh likvidace ztěžují přívaly sněhu. Všudypřítomná sněhová nadílka v mnohých případech stačila přikrýt poničený majetek, čímž znesnadnila práci likvidátorům, kteří nemohou nahlášenou událost zdokumentovat.

Milionové škody během pár minut
Letošní zimní kalamita se výrazně liší od té loňské, kdy sníh a mráz také způsobil pojišťovnám nemalou újmu. Tehdy totiž byly pojistné události rozprostřeny do několika měsíců, zatímco prudké poryvy větru zaútočili na celém území během několika málo hodin.

Vichřice se podepsala jak na majetku občanů, tak i podniků. Sílu větru naplno pocítily tuzemské lesy, když orkán srazil podle odhadů téměř deset milionů metrů krychlových dřeva. Jen pro srovnání, za celý rok 2005 se v tuzemsku vytěžilo zhruba 15,5 milionu metrů krychlových dřeva. Vichřice tak během několika málo hodin udělala několikaměsíční práci. Vláda kvůli kalamitě dokonce rozhodla vyhlásit nouzový stav v pěti nejvíce postižených krajích a ve vybraných okresech.

Škody hlásí také železnice a zemědělci
Milionové škody také hlásí železničáři, kdy zhruba 31 milionů korun připadá na poničené koleje a elektrické vedení, dalších šest milionů je škoda na vozech a dalším majetku Českých drah. To je však pouze část škod, které vichřice způsobila. Větrná kalamita omezila v pátek železniční dopravu na mnoha místech republiky. Zapomenout tak nesmíme na další náklady, které si vyžádalo nasazení vyššího počtu zaměstnanců nebo náklady související náhradní autobusovou dopravou za zrušené spoje. Tyto nepřímé škody zatím nebyly vyčísleny.

Zhruba na 100 milionů korun lze podle Agrární komory odhadovat škody, které orkán způsobil zemědělcům. Jak řekl pro zpravodajskou agenturu ČTK její prezident Jan Veleba, jde především o poškození střech zemědělských budov a dodal, že podle odhadů by vzniklé škody měly být pojištěny ze zhruba 70 procent.

Postižená celá Evropa
Větrná bouře nezasáhla pouze tuzemsko, ale velkou část Evropy. Celkové škody podle britské organizace Risk Management Solutions, která se zabývá modelací rizika při katastrofách, zřejmě nepřesáhnou pět miliard eur (asi 140 miliard korun). Poněkud pesimičtější jsou odhady americké AIR Worldwide, která hovoří až o osmi miliardách eur, v přepočtu tedy až 222 miliard korun.

Dobrá zpráva nakonec
V záplavě předešlých negativních zpráv zmiňme nakonec jednu pozitivní. Přestože situace v oblasti škod způsobených orkánem je příliš čerstvá na spekulace o vývoji cen, podle odborníků a makléřů by neměl bezprostředně vyvolat nárůst cen pojištění majetku. A pokud se tuzemské pojišťovny rozhodnou zvýšit sazby, růst pojistného by měl být jen minimální. Pojištění proti vichřici totiž tvoří v celkové ceně živelního pojištění asi 10 až 20 procent, navíc vzhledem k ostré konkurenci a loňským ziskům si pojišťovny zřejmě nedovolí promítnout do konečných cen, řekl pro ČTK ředitel makléřské pojišťovací společnosti Insia Ivan Špirakus.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ