Nokia zvýšila čtvrtletní zisk o pětinu díky rekordnímu prodeji

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 25. ledna (ČTK) - Finská společnost Nokia ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 19 procent na 1,27 miliardy eur díky rekordnímu prodeji mobilních telefonů. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem mobilů na světě.

Tržby společnosti stouply o 13 procent na 11,7 miliardy eur z 10,3 miliardy před rokem. Objem prodeje se díky silné poptávce na rozvíjejících se trzích zvýšil o 19 procent na 106 milionů mobilních telefonů. Poprvé v historii firmy tak čtvrtletní prodej překročil hranici 100 milionů telefonů, píše agentura Reuters.

Průměrná prodejní cena telefonů Nokia se však snížila na 89 eur z 93 eur v předchozím čtvrtletí i z 99 eur před rokem. Za tímto poklesem stál zejména silný růst prodeje levných modelů. Firma navíc v říjnu snížila ceny některých luxusnějších modelů, jež jsou vybaveny například vysoce kvalitními digitálními fotoaparáty a hudebními přehrávači.

Čtvrtletní zisk na akcii stoupl na 0,32 eura z předchozích 0,25 eura. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,28 eura. Zisk zahrnoval mimořádný příjem 0,02 eura na akcii, s nímž analytici nepočítali. Společnost dnes rovněž navrhla zvýšit dividendu za loňský rok na 0,43 eura z předchozích 0,37 eura na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK