V ČR může začít vysílat první stanice s vysokým rozlišením HDTV

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - V České republice může začít vysílat první satelitní televizní stanice s kompletním programem ve vysokém rozlišení obrazu High Definition TV (zkráceně HDTV). Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila licenci společnosti Help Film pro její program Nonstop Kino HD. Sdělil to předseda rady Václav Žák. Kvůli náročnosti na technické vybavení však bude moci tuto televizi v případě startu sledovat zpočátku zřejmě jen malý počet lidí.

"Podle našeho licenčního oddělení je to první případ takové stanice (v ČR)," uvedl Žák. Program bude mít podle něj zčásti podobné složení jako filmový kanál Nonstop Kino, který od listopadu nabízí kabelový operátor Karneval. V nabídce satelitních operátorů podle jejich internetových stránek tato stanice není.

"Co se týče HDTV, jsme připraveni jednat. Zatím ale nová firma (po spojení UPC a Karnevalu) v tomto ohledu oslovena nebyla," řekl dnes ČTK mluvčí kabelového a satelitního operátora UPC František Malina. UPC se spojí s druhým největším poskytovatelem kabelové televize Karneval.

Podle části odborníků patří HDTV budoucnost, neboť nabízí vysoce kvalitní obraz. Programy však musejí kvůli náročnosti na přenos dat vysílat v digitálních TV sítích, které používají úspornější formát pro přenos obrazu označovaný jako MPEG4.

Zájemci o vysoce kvalitní obraz potřebují pro příjem digitálního TV signálu přístroj, který umí přečíst MPEG4, protože současné digitální sítě v ČR vysílají ve formátu MPEG2. Musejí pořídit i speciální televizor s označením HD Ready, který je však dražší než klasický.

Také televizních programů zatím není příliš. Podle loňské studie společnosti SES Astra, která provozuje síť satelitů pro TV vysílání, jejich počet bude ale rapidně narůstat. Televizi s HDTV by podle údajů firmy založených na analýze společnosti Euroconsult mohlo mít do roku 2015 téměř 70 milionů evropských domácností.

V České republice testovala HDTV společnost Telefónica O2, která loni na podzim na veletrhu Invex vysílala v tomto formátu přes digitální pozemní vysílání DVB-T i v síti pro televizi přes pevnou linku IPTV. Systém zkoušeli i další operátoři. Některé české TV stanice již také začaly natáčet své pořady v HDTV. Vznikl tak například seriál Pojišťovna štěstí z produkce Novy či seriál Bazén Primy; ačkoli pořady byly natočeny v HDTV, dosud se vysílaly ve standardním formátu.

V Evropě již začala vysílat pořady v HDTV například televizní společnosti ProSieben, Premiere nebo BSkyB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK