ČAP: Pojištěné škody po orkánu překročily miliardu korun

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Zákazníci tuzemských pojišťoven nahlásili dosud po orkánu, který v minulých dnech řádil na většině území republiky, 42.700 škod za 1,06 miliardy Kč. ČTK to dnes řekl tajemník České asociace pojišťoven Tomáš Síkora s tím, že podle odhadů bude celkem přes 46.000 škod za více než 1,3 miliardy korun. Pojišťovny zatím neočekávají, že by se katastrofa měla výrazněji projevit v jejich hospodaření.

České pojišťovně už po orkánu ohlásilo pojistnou událost přes 27.000 klientů, nejčastěji ze středních Čech (6500), z jižních Čech (více než 5000) a z Prahy (skoro 4000). "Nejvíce telefonátů do call centra jsme zaznamenali z Českobudějovicka (1184), Klatovska (1159) a Strakonicka (994)," uvedl mluvčí ČP Václav Bálek. Pojišťovna upřesnila odhady škod, kterých očekává zhruba 30.000 za přibližně 600 milionů korun.

Aktuální počet škod klientů Kooperativy se pohybuje kolem 11.000 s celkovým odhadovaným plněním za 250 milionů korun. Kooperativa zlikvidovala kompletně více než 1000 škod a celkem včetně záloh vyplatila plnění v řádu milionů korun. "Toto číslo roste každým okamžikem tak, jak se postupně likvidují škody či vyplácejí zálohy," podotkl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Škody za desítky milionů korun oznámily v minulých dnech také například Allianz, ČSOB Pojišťovna, Generali nebo UNIQA. Česká podnikatelská pojišťovna zaznamenala dosud okolo 300 nahlášených škod, jejichž hodnota dosahuje zhruba 14 milionů Kč. "První plnění ČPP poskytla tři až čtyři dny po oznámení pojistné události a celkově jich bylo zlikvidováno 20 procent," upozornil mluvčí společnosti Arne Kejdana.

Pokud se letos nebudou katastrofy opakovat, nemusel by orkán podle odborníků příliš ovlivnit výsledky hospodaření tuzemských pojišťoven. O vyplacenou částku se srovnatelně zvýší pojistné náhrady a fakticky zhorší hospodářský výsledek pojišťoven, podotkl Jaroslav Šulc z Vysoké školy finanční a správní. Může se ale podle něj stát, že letos už žádné průšvihy nenastanou, či dokonce jich bude srovnatelně v dalších měsících méně, a smolný leden tak bude kompenzován.

Škody způsobené nedávnou vichřicí jsou podle Bálka srovnatelné s těmi, které loni způsobila tíha sněhu nebo jarní povodně. "Kalamity vždy mají dopad do výsledků pojišťovny, na druhé straně je ale potřeba dodat, že proti podobným událostem se pojišťovna chrání prostřednictvím zajištění a díky tomu dokážeme dopad těchto katastrofických událostí limitovat," poznamenal.

O tom, jak velká část škod bude kryta zajistiteli, bude možno rozhodnout teprve ve chvíli, kdy budou nahlášeny a vyřízeny všechny škody. Zajistitelé totiž nekryjí jednotlivé pojistné události, ale podílejí se na souhrnu škod, vzniklých z jedné příčiny, uzavřel Bálek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK