Uzavření letiště stálo ČSA na tržbách 30 milionů korun

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Téměř 30hodinová uzavírka pražského letiště Ruzyně stála České aerolinie zhruba 30 milionů korun na ušlých tržbách. Další náklady na ubytování cestujících nebo jejich dopravu z Brna a Bratislavy, kde letadla mohla přistávat, zatím nejsou vyčísleny. ČSA musely kvůli uzavření letiště zrušit 98 letů, dalších sedm letů zrušily po otevření letiště, neboť stále přetrvávají problémy se stavem odbavovacích ploch. Sdělila to mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Počet zrušených letů ještě pravděpodobně není konečný. Vzhledem k současné situaci na provozních plochách letiště je možné, že ČSA zruší další spoje, sdělila mluvčí.

Nezrušené spoje se potýkají až s několikahodinovým zpožděním. "Řada letadel má tří- až čtyřhodinová zpoždění," řekla Hupáková. Nejdelší zpoždění se podle ní týkají linek do Oděsy, Vilniusu, Rigy či Moskvy, které měly odlétat kolem jedenácté hodiny dopoledne.

Z celkového počtu 447 plánovaných letů zrušily letecké společnosti do 14:15 hodin 80, uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Podle ní by se měli cestující o aktuální situaci informovat u své letecké společnosti, aktuality jsou k dispozici také na webové stránce www.prg.aero.

Letiště vyčíslilo náklady na odklizení sněhu na více než milion korun. Letištní údržba musela odstranit téměř 160.000 tun sněhu z plochy odpovídající asi 335 fotbalovým hřištím.

Téměř 30hodinové uzavření letiště je nejdelší minimálně za posledních 15 let, míní Krejčí. Například loni v zimě, která byla na sníh nezvykle bohatá, bylo letiště uzavřeno celkem na 16,5 hodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK