MfD: Mittal Steel přišly při fúzi s Vysokými pecemi o miliardu

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Hutní společnost Mittal Steel Ostrava přišly při fúzi s Vysokými pecemi Ostrava o miliardu korun. Ta skončila v rukou většinového majitele Lakshmiho Mittala z Indie, kterému patří téměř 72 procent akcií. Ve společnosti Mittal Steel přitom má stát přibližně čtvrtinový podíl, jeho zástupci v dozorčí radě ale transakci je tiše přihlíželi. Tvrdí to alespoň menšinový akcionář hutí Jiří Psota, napsala dnešní Mladá fronta Dnes.

"Transakce podle mě vykazuje známky hned několika trestných činů včetně zneužití informací z obchodního styku," řekl MfD Psota. Státní úředníci pouze neurčitě slibují, že vše prošetří.

Série sporných obchodních operací začala již v dubnu 2003. Ostravské hutě se tehdy rozhodly prodat podíl ve spediční firmě HN-Trans. Poloviční podíl ve firmě, která v roce 2002 vydělala více než 100 milionů korun, prodaly hutě svému majoritnímu akcionáři za 50,4 milionu korun. Ten obratem získaný podíl postoupil izraelské skupině Shiran. Výměnou za to Mittal získal třetinový podíl ve Vysokých pecích Ostrava.

Mittalova nizozemská holgingová společnost, která Vysoké pece získala údajně za 50 milionů korun, svůj podíl loni prodala za 1,23 miliardy korun, a to ostravským hutím, které sama vlastní společně se státem.

"Ostravské hutě přitom přece mohly jednoduše podíl v NH-Trans samy vyměnit přímo za podíl ve Vysokých pecích Ostrava. Ušetřily by tak miliardu," říká Psota.

"Budeme se tím zabývat, ale moc šancí nedávám," řekl Mfd Petr Goldmann, vrchní ředitel České konsolidační agentury, která v hutích zastupuje stát. Podle Goldmanna si vedení hutí ze zástupců státu hlavu nedělá. Také současný zástupce státu v dozorčí radě ostravských hutí Jaroslav Chýlek již dříve prohlásil, že v dozorčí radě nic nezmůže, že ho zástupci Mittalu vždy pohodlně přehlasují.

Ostravské hutě jakékoliv pochybení odmítají. "Nabyvatel podílu (tedy mateřský holding) nás neinformoval o svých záměrech a ani nevíme, jakým způsobem a za jakých podmínek s ním nakládal," řekla k transakci mluvčí hutí Jana Dronská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK