HN: Životní podmínky Čechů se lepší, řada jich ale má problémy

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Životní úroveň Čechů stoupá, stále více jich investuje do vlastního bydlení a do nákupu elektrospotřebičů. Přesto však třetina domácností těžko vychází z penězi a řada jich postrádá základní vybavení. Vyplývá to z průzkumu, který provedl Český statistický úřad ve více než 4000 domácností, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Zatímco v polovině devadesátých let měla byt v osobním vlastnictví pouze dvě procenta domácností, v roce 2005 jich bylo už 18 procent. Zvýšil se i počet majitelů rodinných domků a naopak výrazně klesl počet rodin v nájemních bytech. Ještě v roce 1995 v nich žilo 40 procent domácností, v roce 2005 takových rodin bylo již pouze 25 procent.

Podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka však za investicemi do vlastního bydlení nestojí jenom rostoucí životní úroveň, ale hlavně skutečnost, že v Česku nefunguje tržní nájemné.

Přesto se ekonomové shodují, že se v Česku žije mnohem lépe než před deseti lety. Svědčí o tom také rostoucí poptávka po elektrických spotřebičích. "Poptávka po elektronice nejenom každoročně stoupá, ale lidé si kupují technicky lepší, a tedy i finančně náročnější spotřebiče," říká šéf elektronického řetězce Datart Pavel Sláma.

Stejně razantně Češi podle ČSÚ pronikají i do světa počítačů a internetu. Zatímco krátce po revoluci měla doma osobní počítač jen dvě procenta domácností, v roce 2005 jich už bylo 42 procent. Česko však stále v tomto směru zaostává za průměrem zemí Evropské unie.

Přestože se životní úroveň většiny Čechů už několik let rychle zvyšuje, má řada z nich finanční problémy. Třetina obyvatel Česka má například problémy, aby vyšla se svými měsíčními příjmy. Více než dvě pětiny domácností si nemohou dovolit dovolenou mimo svůj domov a třetina si nemůže pravidelně kupovat nové oblečení. Pro 20 procent domácností začíná být problémem splácení půjček a deset procent má dokonce kvůli finančním problémům potíže s řádným vytápěním svého bytu.

Čechům stále hodně chybí k dosažení takové kvality života, jakou mají Němci, Rakušané nebo Francouzi. Přesto Česko patří k zemím s nejnižší mírou relativní chudoby v Evropě. "U nás je pod hranicí chudoby, která činí 60 procent nejběžnějšího příjmu ve společnosti, jen osm procent obyvatel. Přitom průměr starých zemí EU je 15 procent a průměr nových dokonce 16 procent lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby," uvedl profesor sociologie Martin Potůček.

Z průzkumu ČSÚ lze také vyčíst negativní údaje o vybavenosti domácností. Podle nich nemá v Česku zhruba 200 tisíc lidí koupelnu, 250 tisíc postrádá splachovací záchod a 300 tisíc lidí žije bez televize. Bez automatické pračky se musí obejít přibližně půl milionu obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK