Celková důvěra v ekonomiku v lednu stoupla na další maximum

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Souhrnný ukazatel důvěry v českou ekonomiku se v lednu letošního roku zvýšil proti prosinci 2006 o 0,6 bodu a dosáhl tak opět své nejvyšší hodnoty. Ukazatel podnikatelské důvěry se zvýšil o 0,5 bodu a rovněž dosáhl rekordu. Důvěra spotřebitelů se zvýšila o 0,7 bodu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ve srovnání s lednem 2006 celková důvěra stoupla o 5,5 bodu; podnikatelská o sedm bodů. Spotřebitelská důvěra naopak klesla o 0,6 bodu.

Z lednového průzkumu spotřebitelské důvěry vyplývá, že spotřebitelé očekávají zlepšení celkové ekonomické situace, na druhou stranu ovšem mírné zhoršení své finanční situace. Ve srovnání s prosincem 2006 se zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Stejně jako před měsícem vzrostl podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

Ukazatel důvěry se v průmyslu ve srovnání s prosincem zvýšil o 0,7 bodu a v meziročním srovnání je o osm bodů vyšší než v lednu 2006. Ve stavebnictví se důvěra meziměsíčně snížila o 1,5 bodu, ale naopak stoupla o sedm bodů v meziročním srovnání. V obchodu se důvěra meziměsíčně zvýšila o tři body, meziročně je pak o dva body vyšší. Ve vybraných odvětvích služeb se důvěra ve srovnání s prosince zvýšila o 0,3 bodu a ve srovnání s lednem 2006 stoupla o 6,6 bodu.

Respondenti v průmyslu očekávají podle šetření zlepšení své ekonomické situace v příštích třech měsících, pro příštích šest měsíců nepočítají se změnou. Rovněž mírně zvýšili hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení celkové poptávky se zvýšilo, naopak hodnocení zahraniční poptávky se proti velké hodnotě v prosinci snížilo. Ve stavebnictví se hodnocení současné ekonomické situace i celkové poptávky zvýšilo.

V obchodu se v lednu ve srovnání s prosincem hodnocení současné ekonomické situace mírně zvýšilo. Ve službách se naopak hodnocení současné ekonomické situace i poptávky meziměsíčně snížilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK