Brazilský prezident vyzval bohaté k průlomu v obchodním jednání

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 26. ledna (ČTK) - Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva důrazně vyzval bohaté země, aby přistoupily v globálních jednáních o liberalizaci obchodu na obtížné kompromisy a umožnily sjednat takzvané katarské kolo rozhovorů. Jinak jim bude z chudého světa hrozit šíření terorismu, organizovaného zločinu a dalších špatností, řekl prezident na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Podle Silvy je nyní na Evropě a USA, aby odstranily bariéry v zemědělském obchodě, které chudým zemím brání v rozvoji jejich ekonomik. "Jestliže budeme chtít vyslat nejchudším zemím na planetě signál, že ve 21. století budou mít nějaké příležitosti, je nutné, aby USA, Británie, Francie a Německo převzaly zodpovědnost," řekl prezident.

"Jestliže se chceme ve světě vyhnout terorismu a vzestupu organizovaného zločinu, pak je podle mě katarské kolo jednou z cest, kterými bychom měli jít," řekl Silva. Dodal, že Brazílie je připravena přispět svým dílem.

Silva vyzval k průlomu v obchodě den před schůzkou vedoucích obchodních vyjednavačů USA, EU, Brazílie a dvou desítek dalších zemí. Setkání se odehraje právě v rámci davoského fóra a bude se snažit nalézt cestu ze slepé uličky. Jednání kola začala již v roce 2001, loni je však Světová obchodní organizace (WTO) odložila na neurčito, protože se v nich nepodařilo dospět k pokroku v základní otázce zemědělského obchodu.

"Je nutné, aby se dosáhlo shody mezi USA a EU, protože jinak žádná dohoda nebude," řekl Silva. Vyjednavači se nyní snaží o dílčí dohodu do července, kdy americkému prezidentovi Georgi Bushovi vyprší pravomoc uzavírat samostatně obchodní dohody bez možnosti zasahování Kongresu.

Ve čtvrtek skupina 65 nejvlivnějších podnikatelských šéfů vyzvala všechny strany obchodních jednání k ústupkům v zájmu uzavřené dohody. Lidé jako Michael Dell, Lakshmi Mittal nebo šéf Coca-Coly Neville Isdell varovali před podkopáním základů globálního růstu a otevření cesty k ničivému ochranářství, pokud nebude dohoda uzavřena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK