MF zrušilo pokutu 2,4 mld. Kč pro Mittal Steel

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Ostrava 26. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí zrušilo pokutu 2,4 miliardy Kč pro ostravské ocelárny Mittal Steel. Uvedl to server iDnes. Pokutu udělil loni v prosinci finanční úřad za předražování koksu. Ministerstvo mu teď případ vrátilo k dopracování. Důvody zrušení pokuty ministerstvo neuvedlo s tím, že jde o daňové řízení a podrobnosti jsou tajné.

"Prvoinstanční rozhodnutí Finančního ředitelství v Ostravě o uložených cenových pokutách Mittal Steel, napadené odvoláním společnosti Mittal Steel Ostrava, přezkoumalo ministerstvo financí a rozhodlo rozhodnutí zrušit a věc vrátit finančnímu ředitelství k novému projednání a rozhodnutí," sdělilo ČTK ministerstvo financí s tím, že nelze s odkazem na stále probíhající řízení podávat k celé záležitosti další informace.

Podle původního rozhodnutí finančního ředitelství v Ostravě Mittal porušil zákon o cenách. Své dceřiné společnosti Vysoké pece Ostrava totiž účtoval příliš vysoké ceny koksu, a přišel si tak na neoprávněný zisk 2,4 miliardy korun.

Vedení Mittalu dnešní výrok ministerstva financí potěšil. "Věříme, že toto rozhodnutí přispěje k zastavení neoprávněných a neodůvodněných útoků v poslední době, které poškozují společnost i celou skupinu Mittal Steel," řekla ČTK mluvčí firmy Jana Dronská.

Předražený koks se podle původního verdiktu finančního úřadu promítal do cen surového železa, které od Vysokých pecí nakupuje údajně až za dvojnásobné ceny proti obvyklé úrovni firma Vítkovice Steel. Ta také dala k šetření cen Mittalu Steel podnět.

Vedení společnosti rozhodnutí úřadu odmítlo a označilo za účelově vykonstruované. Mittal tvrdil, že jde o pomstu státu za to, že proti němu vede arbitráž o 20 miliard korun.

Více než dvoumiliardová sankce pro Mittal byla nejvyšší pokutou v české historii.

Mittal Steel Ostrava, bývalá Nová huť, je součástí skupiny Mittal Steel, kterou ovládá indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal. Produkuje tři miliony tun oceli. V roce 2005 vydělala 4,6 miliardy korun čistého zisku a utržila celkem 57,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK