Koruna končí týden mírně silnější na 28,14 Kč/EUR

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Česká měna zakončila týden vůči euru mírným posílením, naopak proti dolaru oslabila. Koruna se v 16:40 obchodovala proti čtvrtečnímu závěru o dva haléře silnější na 28,14 Kč/EUR. Proti dolaru naopak koruna oslabila na 21,79 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Po výrazných ztrátách během celého týdne dnes regionální měny mírně zkorigovaly," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Pohyb kurzu od konce prosince z úrovně 27,40 Kč/EUR považuje za návrat k mnohem opodstatněnějším úrovním.

"Obchodování provází nízká obchodní aktivita - tak jako většinou o pátečních odpoledních. Posilování je dané převážně opatrností krátkodobých spekulantů," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní z aktuálního vývoje není možné usuzovat na další vývoj. Další oslabování koruny ale není podle ní již příliš opodstatněné. "Nelze sice vyloučit ještě další mírné oslabení, každopádně však prostor pro oslabení koruny je nyní mnohem menší než pro její posílení," dodala.

Dolar na eurodolarovém trhu lehce posílil na základě zveřejnění údaje, že objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA vzrostly nad očekávání, a dostal se až na úroveň 1,2894 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK