Americké akcie dopoledne klesly

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesly kvůli silnějším ekonomickým údajům, než se očekávalo. Čísla vyvolala obavy z dalšího vývoje inflace a úrokových sazeb. Největší ztráty dnes postihly akcie podniků z finančního sektoru. Byly mezi nimi například American International Group a J.P. Morgan Chase & Co.

V poledne newyorského času se index Dow Jones snížil o 0,4 procenta na 12.450,8 bodu. Index trhu Nasdaq, kde se obchoduje s akciemi rychle rostoucích firem, v 18 hodin SEČ oslabil na 2432,2, tedy o 0,1 procenta.

Akcie Amgenu, světově největší biotechnologické firmy, klesly o 4,5 procenta na 71,51 dolaru. Firma mírně zvýšila čtvrtletní zisk, ale oznámila znepokojivé výsledky klinických testů u léků proti rakovině.

Oficiální vládní statistiky ukázaly, že prodej nových domů a zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby rostly minulý měsíc výrazněji, než ekonomové předpokládali. Mezi investory se tak obnovily obavy z toho, že by americká centrální banka mohla pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby potlačila potenciální růst inflace.

"Jedním z rizik je, že centrální banka Fed zvýší úrokové sazby. A vedla by ji k tomu inflace," uvedl šéf investic ze společnosti Johnson Illington Advisors Hugh Johnson.

Příznivá zisková předpověď Microsoftu zvýšila jeho akcie o 1,1 procenta na 30,78 dolaru. Softwarový gigant oznámil, že mu klesl zisk, jeho výsledky ale byly vyšší, než se na Wall Street očekávalo. Microsoft navíc zvýšil celoroční ziskovou předpověď, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK