LN: Banky usilují o získání klientů z řad obětí vichřice

27.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Tři největší banky v Česku - Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka - se rozhodly zvýhodnit žadatele o úvěr, s jehož pomocí budou odstraňovat škody po nedávné vichřici. Někteří ekonomové to označují za hon na nové klienty, napsaly dnešní Lidové noviny.

Jako první přišla s nabídkou Česká spořitelna. Slibuje na počkání půjčku 200.000 korun s jedinou podmínkou, že žadatel předloží kopii hlášení o pojistné události pro pojišťovnu. Výhody spořitelna poskytne i podnikatelům. Mezi obce, města a neziskové organizace pak rozdělí deset milionů korun jako nenávratný finanční dar.

Komerční banka nabízí spotřebitelský úvěr pro fyzické osoby až do výše půl milionu korun. Podnikatelé mohou od této banky získat až osm milionů. Oba tyto úvěry mají podle banky zvýhodněnou úrokovou sazbu. Je-li obětí vichřice podnikatel, má nárok na sazbu 6,9 procenta. Fyzická osoba dostane úrok 7,9 procenta, tedy poloviční, než banka běžně poskytuje.

ČSOB pak přišla s nabídkou, že pro oběti vichřice zdarma a bez zajištění zpracuje úvěr do 600.000 korun. Běžně si přitom účtuje poplatek až 3500 korun. Na rozdíl od svých rivalů však nepožaduje potvrzení o nahlášení škody pojišťovně.

Podle některých ekonomů ovšem banky využívají toho, že lidé vidí v prvním šoku vše velmi četně a ve svízelné situaci uvítají něco, co jim bude připadat jako nadstandardní. "Banky počítají s tím, že nově získaní klienti u nich zůstanou i v budoucnu. Snaží se vydělat. Banky nejsou charitativní organizace," řekl k aktivitám bank Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla by banky mohly nabídnout i nižší úrok.

Banky takovou kritiku zcela odmítají. "Chceme pomoci lidem, kteří byli poškozeni ničivou vichřicí a ulehčíme jim zvládnout nelehkou situaci," prohlásil Jan Klouček, zodpovědný za poskytování úvěrů v ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK