Loňská produkce medu 9080 tun byla nejvyšší od roku 1993

28.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Domácí produkce medu loni stoupla meziročně o osm procent na 9080 tun, což byl podle dostupných údajů nejvyšší objem v posledních 14 letech. Podle tajemníka Českého svazu včelařů (ČSV) Miloslava Peroutky se v průměru se roční výnos v Česku pohybuje kolem 7000 tun. Dlouhá loňská zima sice způsobila téměř pětinový úhyn včelstev, snůška byla ale výjimečná, protože se v některých případech díky příznivému počasí protáhla až do září. Včelaři tak často spotřebovali i méně cukru, kterým včelám med nahrazují.

S výkupními cenami medu ale producenti podle Peroutky moc spokojeni nejsou. Za kilogram nektarového medu loni dostávali zhruba kolem 30 korun a za tmavý med do 40 korun. Trh je otevřen dovozům a obchodníci toho využívají ke stlačování cen, soudí tajemník svazu. Včelaři z loňské produkce dodali výkupům necelou čtvrtinu a většinu si nechali pro přímý prodej zákazníkům.

Na pultech obchodů může kilogram kvalitního nektarového medu přijít asi na 100 až 120 korun a medovicového na 130 až 140 korun, uvedl Peroutka s tím, že spotřebitelské ceny se příliš nemění. Levnější jsou některé produkty z dovozu.

Spotřeba medu se v Česku podle svazu včelařů může pohybovat kolem 0,5 kilogramu na osobu ročně. Například ve Švýcarsku je to 1,4 kilogramu. Také v Německu se jí med víc. Většímu zastoupení medu v jídelníčku Čechů má napomoci program propagace jeho spotřeby spolufinancovaný Evropskou unií.

Včelaři loni zazimovali zhruba 526.000 včelstev, o 30.000 méně než v předchozím roce. Zima je podle Peroutky zatím příznivá. Chovatelé dříve vyjadřovali určité obavy, protože v úlech se objevoval i hodně pozdní, tzv. melecitózní med, který rychle krystalizuje a je pro včely těžko stravitelný. Teplo v půli ledna ale umožnilo včelám proletět se a zbavit se výkalů z tohoto medu. Jak přezimování dopadne, bude však záležet na dalším vývoji počasí.

ČSV sdružuje zhruba 97 procent českých včelařů. V Česku chovatelů včel ubývá a předloni jich bylo něco přes 50.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK