Kalousek: Daňové změny představíme na přelomu března a dubna

28.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) předpokládá, že na přelomu března a dubna představí veřejnosti návrhy daňových a jiných změn s dopadem na veřejné finance. Poté je kabinet bude muset prosadit ve sněmovně tak, aby se promítly do státního rozpočtu na rok 2008. Kalousek to řekl v dnešním diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima, kde se střetl s místopředsedou ČSSD a bývalým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

Zároveň zopakoval, že prioritou číslo jedna v dalším vývoji veřejných rozpočtů jsou reformy na výdajové straně, tedy výplaty různých dávek. "Není jiná cesta, než pokusit se v Poslanecké sněmovně prosadit změnu celé řady zákonů," řekl. Jako příklad uvedl zákon o nemocenské nebo zákony, které se promítají do dávek státní sociální péče. Za nezbytnou pokládá i reformu zdravotnictví. "Budeme diskutovat i výši příspěvků na státního zaměstnance," podotkl.

Vláda počítá s tím, že zavede jednotnou daň z příjmů mezi 17 až 19 procenty. Kalousek předpokládá, že lidé, kteří nyní spadají do nejnižší sazby daně z příjmu fyzických osob, by měli slevu na dani nejméně dvojnásobnou proti té nynější. "Dnes je sleva na dani 7200 korun na poplatníka, 4200 korun na vyživovanou osobu, na manželku a 6000 na dítě," připomněl. Pokud by byla sazba daně mezi 17 až 19 procenty, pak tyto položky musí být výrazným způsobem zvýšeny, uvedl.

Z koaličního kompromisu podle něj vyplývá závazek, že sazba daně bude v určitém rozpětí a že daně se sníží všem, což umožňuje řadu variant. "Zcela jistě zařadím do těch variant i variantu, kdy se sleva na dani bude měnit podle příjmu," dodal.

Bývalý ministr financí Sobotka však varoval, že to by znamenalo další komplikaci pro daňový systém. "Protože dneska finanční úřady uplatňují stejnou slevu na dani u všech poplatníků. Takto by musely zkoumat jeho příjem a přiřadit příslušnou slevu na dani," řekl.

Navrhovaná vládní daňová reforma je podle Sobotky zaměřena pouze na skupiny s vysokými příjmy. "To není vyvážená reforma," prohlásil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK