Euro: Firmy přicházejí kvůli legislativě ročně o čtvrt miliardy

28.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - České firmy a jejich zákazníci přicházejí každý rok až o čtvrt miliardy korun kvůli zdlouhavým a zbytečným legislativním procesům ve státní správě. Ve svém pondělním vydání to píše týdeník Euro s odvoláním na analýzu firmy Abra Software.

"Legislativní proces příprav nového zákona či novely je většinou zdlouhavý, naopak doba mezi zveřejněním zákonů a začátkem jejich platnosti je často extrémně krátká. Řada zákonů se navíc v průběhu projednávání zásadně mění," řekl Euru Martin Bok z Abra Software. Dodavatelé informačních systémů musejí všechny tyto změny sledovat a programy podle nich aktualizovat.

"To samozřejmě stojí peníze," podotkl Bok. Na úpravy informačních systémů, které je možné uskutečnit až po definitivním schválení normy, je podle něj zapotřebí jednoho až šesti měsíců. Generální ředitel Abry Jaroslav Řasa řekl, že firma takto loni zbytečně přišla téměř o tři čtvrtě milionu korun.

Bok jako příklad vyhozených peněz i ztraceného času uvedl zákon o registračních pokladnách a zákon o nemocenském pojištění, které se několikrát měnily, aniž by nakonec vešly v platnost.

"V Česku podniká zhruba 120 firem vyvíjejících ekonomické systémy a podnikový software. Celkem je na trhu 220 různých systémů. Pokud by každá z firem vložila ročně půl milionu korun do změn, které přijdou vniveč, stojí to jen firmy na českém trhu asi 60 milionů," řekl Řasa. O tyto peníze se pak sníží zisky těchto firem.

V softwarovém byznysu přitom platí, že pokud se do vývoje vloží 60 milionů korun, měl by produkt na tržbách přinést asi čtyřnásobek této sumy. Jednoduchým výpočtem pak lze zjistit, že firmy a instituce v Česku tak přišly téměř o čtvrt miliardy korun," dodal Řasa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK