Týden: V polovině roku vznikne registr ukradených mobilů

28.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - V polovině roku vznikne celoplošný registr ukradených mobilních telefonů, takže nebude možné z odcizeného přístroje volat v žádné české síti. V pondělním vydání to píše časopis Týden. Na vytvoření registru se dohodli zástupci policie se všemi třemi mobilními operátory, Telefónikou O2, T-Mobilem a Vodafonem.

Kradený mobil vyřadí všichni operátoři z provozu podle unikátního identifikačního kódu IMEI. Zatím tuto službu nabízela pouze Telefónica, ukradené mobily však bylo možné použít ve dvou zbývajících sítích. "Když se to uvede v život, tak se problém krádeží mobilních telefonů zmenší," řekl časopisu ředitel útvaru zvláštních činností policie Tomáš Almer.

Aby mohl být ukradený přístroj zablokován, musí majitel na policii jasně prokázat, že byl jeho oprávněným držitelem. Je proto nutné si schovat doklady o nákupu mobilu a záruční list, v němž je číslo IMEI uvedeno. Elektronickou cestou kód poputuje na speciální policejní útvar, který ho zadá do registru. "Stáhneme si kód z databáze a mobil zablokujeme," vysvětlila další postup mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

O zavedení kompletního seznamu ukradených mobilů se mluví již několik let. T-Mobile a Vodafone se dříve podle Týdnu do jeho zavedení příliš nehrnuly a argumentovaly tím, že kód IMEI lze změnit. Nové technologie a snaha výrobců mobilů však tuto možnost snížily. Podle informací z odvětví je změna u nových typů mobilů velice složitá, píše Týden.

Podle Týdne se na černém trhu s ukradenými mobily v hodnotě nad 5000 korun točí částka nejméně 100 milionů. Registr by měl černý trh výrazně omezit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK