HN: ÚOHS prohrává u soudu třetinu žalob

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Krajský soud v Brně loni zrušil téměř třetinu pokut, které firmám uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Od ledna do začátku prosince vyhrály firmy své žaloby na ÚOHS v šesti případech. Naopak třináctkrát uznal soud za správné původní rozhodnutí antimonopolních úředníků. Píšou to Hospodářské noviny.

Podle deníku se zdá, že skóre úspěšných žalob ve prospěch pokutovaných firem narůstá právě v poslední době. Dlouhodobé skóre totiž vychází pro úřad lépe než bilance za loňský rok. Soudy od roku 1991 potvrdily rozhodnutí ÚOHS v 51 případech z celkem 65 žalob.

"Nezdá se mi, že bychom teď byli u soudů méně úspěšní než dřív. A když, tak jde spíš o případy, které rozhodoval můj předchůdce," řekl předseda ÚOHS Martin Pecina. Do křesla usedl na podzim roku 2005, kdy nahradil tehdejšího předsedu Josefa Bednáře.

Úředníci ÚOHS tvrdí, že nyní je mnohem obtížnější firmám jejich kartely a další hříchy prokazovat než v 90. letech. "Případy jsou komplikovanější, většinou teď musíme předkládat nepřímé důkazy," uvedl Martin Švanda z odboru vnějších vztahů ÚOHS. Firmy podle něj umějí úskalími soutěžního práva lépe proplouvat. "Žaluje nás teď skoro každá firma, která dostane pokutu," konstatoval Pecina. Úřad také často vyhoví námitkám pokutovaných firem při jejich prvním odvolání a ještě ve své pravomoci pokutu zruší nebo ji výrazně sníží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK