ÚOHS povolil firmě Dalkia převzít 100 procent v Elektrárně Kolín

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. ledna (ČTK) - Společnost Dalkia Česká republika může koupit stoprocentní podíl v Elektrárně Kolín. Fúzi kolínské firmy s jedním z největších francouzských investorů v Česku povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vlastnická změna nenaruší trh s elektřinou v regionu, řekl Filip Vrána z odboru vnějších vztahů ÚOHS. Většina akcií Elektrárny Kolín dosud patří společnosti O and F Partners.

Elektrárna zásobuje elektřinou a teplem domácnosti a podniky v Kolíně, vlastní přes 41 kilometrů parovodních sítí. Provozuje uhelné a plynové kotle a vodní elektrárnu. Předloni podnik dosáhl zisku 35,8 milionu korun. Přes 54 procent akcií dosud vlastní společnost O and F PARTNERS, zhruba 17 procent patří podnikateli Oldřichu Neprašovi.

Dalkia ČR má francouzský kapitál a patří do nadnárodní skupiny Veolia Environnement. V Česku působí také v Ostravě, Praze, Ústí nad Labem a Olomouci. Ze dvou třetin vlastní olomouckou společnost Olterm & TD, přes procento akcií má také v Pražské teplárenské. Dalkia v Česku zaměstnává přes 2700 lidí. V roce 2005 vykázala čistý zisk 1,208 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK