Koruna zahájila týden oslabením vůči euru i dolaru

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Česká měna zahájila nový týden oslabením, a to vůči euru i dolaru. Koruna se proti euru obchodovala v 10:30 za 28,20 Kč/EUR. Proti dolaru pak oslabila na 21,84 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Při absenci domácích zpráv je česká měna dál ve vleku vývoje celého regionu, dnes však oslabuje relativně nejvíc," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Regionu nepomohl podle něj ani loňský výsledek polského HDP, který vzrostl o 5,8 procenta. "Tento výsledek pomáhá zlotému jen mírnit ztráty, žádné posílení, natož pozitivní vliv na korunu nepřichází," dodal Vlk.

V týdnu je podle analytika ČSOB Jana Čermáka pravděpodobnější riziko dalších výprodejů. "Dobrá série amerických statistik může poslat globální výnosy vzhůru a negativně zasáhnout celý region," uvedl.

Dolar se k euru obchoduje na 1,2910 USD/EUR. Výše mu pomohla páteční data. "Prodeje nových domů i objednávky zboží dlouhodobé spotřeby dopadly lépe, než se čekalo," uvedl Vlk s tím, že i přes dobrý dojem z posledních statistik se dolaru stále nedaří udržet krátkodobé zisky, nebo dokonce výrazněji posilovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK