Fúzí Sanofi a Bristolu možná vznikne největší výrobce léků

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn 29. ledna (ČTK) - Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Aventis se možná spojí s americkým rivalem Bristol-Myers Squibb. Napsal to dnes francouzský list La Lettre de l'Expansion, podle něhož už podniky podepsaly předběžnou smlouvu. Sloučením by vznikl největší výrobce léků na světě.

Sanofi-Aventis se angažuje i na mladých trzích, kde se snaží podpořit expanzi. Významný podíl má například v české skupině Zentiva. Zástupci ani jedné z firem se ale ke spekulacím nechtěli vyjadřovat.

Francouzský list neuvádí žádný zdroj své zprávy, firmy ale prý dohodu podepsaly už minulý týden. Pokud vše půjde hladce, kontrakt by mohl být oznámen do několika týdnů. Šlo by zřejmě o přátelské převzetí amerického podniku, jehož tržní hodnota se pohybuje kolem 51,5 miliardy dolarů, v přepočtu asi 1,1 bilionu Kč.

Převzetí Bristolu by podle agentury Reuters znamenalo velký úspěch pro nynějšího šéfa Sanofi Jeana-Françoise Dehecqa, který se na konci roku 2009 chystá do důchodu. Dehecq je považován za ambiciózního manažera a zkušeného obchodníka, který stál u mnoha akvizic.

Spojením obou firem by vznikl podnik, který by za sebou nechal i nynější jedničku Pfizer. Zpět na třetí příčku by se podle výše tržeb tak vrátil GlaxoSmithKline, který je teď druhý. Pro analytiky by spojení firem nebylo překvapivé. Oba podniky totiž spolupracují na několika projektech, včetně veleúspěšného preparátu Plavix na ředění krve, nebo přípravku Avapro proti vysokému krevnímu tlaku.

"Nepřekvapilo by mě to, Sanofi potřebuje větší zastoupení na americkém trhu. Od převzetí Aventisu odprodali dost účastí a teď musejí udělat nějaký pokrok," myslí si analytik finančního ústavu WestLB Oliver Kämmerer. Pokud se na převzetí Bristolu dohodnou, platili by zřejmě část ceny hotově a část vlastními akciemi, řekl.

Firmu Bristol jako objekt zájmu pro Sanofi-Aventis tipují i samotní šéfové farmaceutických firem. Ředitel společnosti Novartis Daniel Vasella v prosinci řekl, že spojení Sanofi a Bristolu se dá očekávat. Podle něj hodně napoví právě fakt, že spolu firmy začnou vyvíjet léky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK