Zprávy o listerióze snížily Madetě tržby o 100 milionů

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - O více než 100 milionů korun klesly tržby největšího tuzemského mlékárenského výrobce Madeta v souvislosti se zprávami o možném riziku výskytu bakterie způsobující nebezpečnou listeriózu v některých měkkých sýrech. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel společnosti Milan Teplý.

Madeta podle Teplého v uplynulém měsíci vyráběla například sýry Romadur a Niva na úrovni 40 procent běžného objemu produkce. Nasmlouvané dodávky sýrů například kvůli obavám z listerie odřekl nejmenovaný obchodní řetězec. "V lednu jsme na zisku přišli o 6,4 milionu korun," uvedl Teplý. Kontrolní orgány přitom podle něho v Madetě, která do modernizace provozů v posledních letech investovala 250 milionů korun, výskyt bakterie vůbec nezjistily.

Podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny v ČR v souvislosti s listerií neplatí, že by šlo zejména o problém sýrů. Mezi rizikovější výrobky patří například některé měkké salámy, výrobky z mletých mas nebo saláty. Podle Teplého se v minulých týdnech objevily nepřesné informace, podle kterých mezi rizikové skupiny patří sýry z nepasterovaného mléka. Ty se však v tuzemsku nevyrábí. Pasterace bakterie ničí.

Lidé se podle Českomoravského svazu mlékárenského nemusí obávat konzumovat přírodní sýry zrající uvnitř jejich hmoty, jako je Eidam či ementálské typy, dále čerstvých sýrů z pasterovaného mléka a tavených sýrů. Pod přísným dohledem jsou podle mlékařů i výrobny sýrů Hermelín, Niva či Olomouckých tvarůžků, které byly uváděny jako rizikové.

Hlavní hygienik ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou připravuje příručku, která bude informovat o rizicích této bakterie a o tom, jak je zmírňovat. Zájemci v ní naleznou například rady, jakým potravinám se vyhýbat či jak zmírňovat rizika ve výrobě, při rozvozu a prodeji rizikových potravin.

Problémy s poklesem poptávky kvůli listerii mají i další mlékárny, ale i výrobci lahůdek. Těm v lednu klesl odbyt na třetinu a při dlouhodobějším trvání problému by podle nich mohlo začít docházet ke krachům firem a propuštění zaměstnanců.

V loňském roce léčili lékaři 75 lidí s listeriózou a 12 pacientů na tuto nemoc zemřelo. V porovnání s předchozím rokem stoupl počet nemocných čtyřnásobně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK