V Bušanovicích je největší sluneční elektrárna ve východní Evropě

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bušanovice (Prachaticko) 29. ledna (ČTK) - Největší sluneční elektrárna v Česku a podle provozovatelů i ve východní Evropě se otevřela v Bušanovicích na Prachaticku. Patří firmě Korowatt a dokáže zásobovat energií 172 domácností. Její maximální plánovaný výkon bude 600 kilowattů. Výstavba zařízení stála 85 milionů korun, na projekt přispělo téměř 30 miliony korun ministerstvo průmyslu a obchodu. Dnes se elektrárna připojila do distribuční sítě, trvalý provoz zahájí ve čtvrtek 1. února.

Takzvané fotovoltaické panely elektrárny, jež mění světelné částice na elektrickou energii, se rozkládají na ploše 6170 metrů čtverečních. Zabírají tak rozlohu zhruba poloviny českobudějovického náměstí. Elektrárna plánuje ročně vyrobit 620.000 kilowatthodin elektřiny. Čtvereční metr panelů přitom vyprodukuje za rok tolik energie, která se údajně rovná zhruba 250 kilogramům uhlí. Uspoří také 750 tun oxidu uhličitého za rok, jenž by se provozem jiné elektrárny dostal do ovzduší.

Ve srovnání s temelínskou jadernou elektrárnou je její sluneční sousedka "energetickým trpaslíkem". Roční produkci elektrárny v Bušanovicích zvládne Temelín podle mluvčího Václava Broma vyprodukovat za zhruba 25 minut.

"Fotovoltaika má jednu velikou výhodu. Ať chceme, nebo nechceme, ráno nám energie přijde, nemusíme pro ni chodit. Není tam žádný aktivista, terorista, žádný politik, nikdo, kdo by nám řekl, že energii nedostaneme. Večer si pak na západ odejde lehnout," řekl novinářům jednatel firmy Korowatt Aleš Korostenský.

Dosud největší solární elektrárna v Česku o výkonu 60 kilowattů byla v Hrádku nad Nisou na Liberecku. V Česku využívají sluneční energii i vysoké školy v Brně, Ostravě, Praze, Liberci či Plzni. Jejich elektrárny ale mají nejméně desetkrát nižší výkon než bušanovická.

"Elektrárna určitě přiláká turisty. Máme přes obec turistické stezky, po nichž se lidé určitě přijedou podívat. Plánujeme, že elektrárnu přidáme mezi jednotlivé zastávky," řekl ČTK starosta Bušanovic Vladimír Boška.

Náklady na vybudování elektrárny se podle provozovatelů díky státní dotaci vrátí do deseti let. Životnost zařízení je zhruba 25 let. Od loňska je provozovatelům slunečních elektráren garantován odkup elektřiny za 13,20 korun za kilowatthodinu po dobu 15 let. Ještě předloni byla cena jen 6,50 koruny.

"Jediný údržbář budou ovce, které budou spásat trávu. Jednu za rok se sejdeme s E.ON na odečet vyrobené energie," uvedl Korostenský. Do konce letošního roku by se měla elektrárna pravděpodobně ještě rozšířit. Její výkon poté dosáhne 1,2 megawattu.

Česko ve výrobě energie ze slunečního záření výrazně zaostává za sousedním Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Výkon všech slunečních elektráren v tuzemsku se pohybuje okolo jednoho megawattu. V Německu to bylo již v roce 2004 bezmála 800 megawattů. U našich západních sousedů, ve Wuerzburgu na jihu Německa, také stojí zatím největší solární elektrárna na světě s výkonem 12 megawattů.

Na světě využívá sluneční energii nejvíce Japonsko a kromě Německa i USA. V tuzemsku jsou přitom pro výrobu energie v solárních elektrárnách dobré podmínky. Celková doba slunečního svitu bez oblačnosti je podle odborníků od 1400 do 1700 hodin za rok a na plochu jednoho čtverečního metru dopadne ročně průměrně 1100 kilowatthodin.

Česká republika podle dohody s Evropskou unií musí do roku 2010 vyrábět osm procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů - dvakrát více než nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK