Merrill Lynch koupí za 1,8 miliardy USD banku First Republic

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. ledna (ČTK) - Americká finanční skupina Merrill Lynch se dohodla na koupi bankovního ústavu First Rupublic, který se specializuje na správu peněz bohatých klientů a půjčky na luxusní nemovitosti. Merrill sdělila, že nabízí akcionářům First Republic zaplatit celkem 1,8 miliardy dolarů.

Nabízená cena 55 dolarů za akcii je 44 procent nad pátečním závěrečným kurzem akcií First Republic. Ústav se sídlem v San Francisku bude po akvizici působit jako samostatná divize v rámci Merrill Lynch Bank & Trust Co a ve svých funkcích zůstane i nejvyšší vedení této firmy.

Merrill Lynch si své aktivity v privátním bankovnictví pro bohaté klienty v rámci své Bank & Trust Co vybudovala během posledních let s tím, jak rostl tento segment trhu. Společnost očekává, že akvizice First Republic bude dokončena ve třetím letošním čtvrtletí a začne zvyšovat její zisky od konce roku 2008.

Merrill Lynch uvedla, že chce posílit růst zisků a příjmů First Republic urychlením expanze jejích poboček a vzájemnou podporou produktů a služeb mezi oběma podniky. Ke konci loňského třetího čtvrtletí měla First Republic bilanční sumu 10,7 miliardy dolarů a klientům spravovala 16,4 miliardy dolarů. Má nyní 43 poboček a její čistý zisk za devět měsíců 2006 činil 46,3 milionu USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK