ČR nepožádá EU o pomoc při likvidaci následků nedávné vichřice

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. ledna (zpravodaj ČTK) - Česká republika nepožádá Evropskou unii o pomoc při likvidaci následků nedávné vichřice, protože rozsah i charakter to neumožňují. Řekl to český ministr zemědělství Petr Gandalovič. Bude se také zasazovat o to, aby chystaná reforma trhu s ovocem a zeleninou více podpořila plodiny pěstované v ČR a dalších nových členských zemích.

"Nebudu žádat o evropské dotace, protože podle toho, co jsme si zjistili, bychom vzhledem k rozsahu a charakteru škod žádné nedostali," řekl Gandalovič, který dnes o následcích vichřice informoval své kolegy z EU při pravidelné schůzce ministrů zemědělství.

Je to pořád dřevo, které se bude prodávat, dodal. Škodou tak jsou zvýšené náklady s těžbou a snížená cena dřeva, které není tak kvalitní, jako když se těží načisto, vysvětlil. Ale není to škoda toho typu, jakou utrpěla Česká republika při povodních, řekl český ministr. "Na žádný Fond solidarity nebo něco takového to není."

Právě z Fondu solidarity dostalo Slovensko po vichřici v Tatrách v roce 2005 téměř 5,7 milionu eur.

Ministři zemědělství také dnes začali první fázi jednání o reformě trhu s ovocem a zeleninou, kterou minulý týden navrhla Evropská komise. Gandalovič na schůzce řekl, že reforma by měla více pamatovat na plodiny, které jsou tradiční v ČR a v dalších nových členských zemích. Máme pocit, že reforma pořád preferuje citrusy, dodal ministr.

Podle něj není zatím kolem této reformy shoda. Ale toto jednání mělo spíše signální charakter a vše půjde ještě do pracovních skupin, dodal.

Navrhované změny se nedotknou jen zemědělců, ale i škol, charit a například dětských táborů. Pro ně by mělo být ovoce a zelenina zdarma, Brusel by dotoval jejich plnou cenu. Změna se chystá i v dalších dotacích.

Zatímco dosud pěstitelé dostávali z EU peníze v závislosti na tom, kolik vyprodukují, podle návrhu by se dotace měly odvíjet především od rozlohy jejich zemědělské půdy. "To se nelíbí nám a dalším novým zemím," řekl Gandalovič. Podle něj by oddělení platby na plochu od ostatních plateb mělo být zavedeno až od roku 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK