MfD: Šéfa ČSOB Kavánka vyšetřuje policie kvůli převzetí IPB

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Generálního ředitele a předsedu představenstva Československé obchodní banky Pavla Kavánka vyšetřuje protikorupční policie. Detektivové prověřují, zda se nedopustil podvodu, když před lety vyjednával se státem o převzetí kolabující Investiční a Poštovní banky. Píše to dnešní Mladá frotna Dnes. Kavánek nebyl z ničeho ještě obviněn a jakoukoli vinu popírá.

Policie začala případ vyšetřovat loni v září na základě trestního oznámení Sdružení akcionářů IPB. V trestním oznámení se tvrdí, že Kavánek podvedl stát, když s ním napřed vyjednal podmínky za kterých ČSOB převezme IPB. Poté je prý na poslední chvíli změnil proti původní dohodě tak, aby byly co nejvýhodnější pro ČSOB.

IPB, jejíž tehdejší hodnotu odhadují bývalí akcionáři na 54 miliard korun, získala ČSOB údajně za necelých pět miliard. Dalších 170 miliard tratili následně daňoví poplatníci kvůli státním zárukám za špatná aktiva ČSOB.

"Zjištěné skutečnosti důvodně nasvědčují tomu, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu, a proto byly zahájeny úkony trestního řízení," cituje deník prvního náměstka protikorupční policie Zdeňka Tomicu.

Zástupci ČSOB jakákoli nařčení z podvodu odmítají. "Je to naprostý nesmysl a další z mnoha pokusů drobných akcionářů vnášet do transparentních věcí nejasnosti. Podobné trestní oznámení již jednou policie odložila," řekl mluvčí ČSOB Milan Tománek. Podle něj se Kavánek k případu nebude vyjadřovat.

Sdružení akcionářů podalo trestní oznámení také na tehdejšího nuceného správce IPB Petra Staňka, který oficiálně podepsal prodej banky do rukou ČSOB. Sdružení akcionářů IPB zastupuje přibližně 30.000 bývalých drobných akcionářů této banky, jejichž akcie se po uvalení nucené správy a převzetí ze strany ČSOB v červnu 2000 staly bezcenné.

Česká národní banka uvalila na IPB nucenou správu v pátek 16. června 2000. O tři dny později koupila peněžní ústav ČSOB. Kvůli kauze IPB již padly desítky trestních oznámení a začalo několik vyšetřování. Žádné zatím nedospělo k pravomocnému rozsudku, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK