HN: Komárkova KKCG se podílí na hledání ropy v Súdánu

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Česká společnosti KKCG podnikatele Karla Komárka se od začátku roku podílí na hledání ropy v Súdánu. Loni založený holding KKCG Oil&Gas koupil podíly na dvou průzkumných licencích poblíž súdánského hlavního města Chartúmu. V obou projektech drží 42procentní majetkový podíl. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Hlavním partnerem firmy je pákistánská společnost Zaver Petroleum ze skupiny Hashoo Group, s níž Komárek spolupracuje už několik let na těžbě plynu právě v Pákistánu. Po zbývajících 15 procentech vlastní súdánská státní firma Sudapet. Komárek do průzkumu v Súdánu investuje během příštích dvou let přes 26 milionů dolarů, tedy asi 600 milionů korun.

KKCG Oil&Gas dnes komerčně těží ropu a plyn hlavně na jižní Moravě. V Pákistánu komerčně využívá zatím jen plynařské ložisko Sawan a další lokality zkoumá. Podíly na průzkumných ložiscích ropy a plynu má také v Jemenu, jižním Německu a v Rumunsku. Kapitálový podíl drží také v ropné společnosti v Kanadě, po dalších projektech se rozhlíží v Rusku a na Ukrajině, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK