Japonské akcie v úterý nepatrně vzrostly

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. ledna (ČTK) - Japonské akcie v úterý nepatrně posílily. Nahoru se vydaly hlavně vývozci, jejich zisky však snížily ocelárenské společnosti, v čele s Nippon Steel. Index Nikkei v závěru obchodování vzrostl o 19,73 bodu, tedy 0,11 procenta, na 17.490,19 bodu.

V Japonsku je v plném proudu období zveřejňování čtvrtletních zisků společností. Investoři kupují hlavně akcie firem, jejichž hospodaření bylo lepší, než se čekalo, jako Terumo a Nomura Holdings. Analytici Credit Suisse očekávají, že zisk 319 předních japonských společností s akciemi na burze za období říjen až prosinec vzroste o deset procent.

Dolar se v úterý držel vůči jenu v blízkosti čtyřletého maxima. Důvodem byly statistické údaje z Japonska, které vyvolaly obavy, zda japonská centrální banka příští měsíc zvýší úrokové sazby. Mezi investory posiluje názor, že sazby v Japonsku se ani příští měsíc nezmění, což způsobuje ztráty jenu.

V závěru obchodování euro k dolaru mírně vzrostlo na 1,2960 z pondělních newyorských 1,2951 USD. Dolar k jenu se obchodoval za 121,80 JPY a kurz se tak téměř nezměnil. Euro k jenu stouplo na 157,90 JPY z předchozích 157,79 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK