ČEZ smí koupit severočeskou firmu Teplárenská, fúzi povolil ÚOHS

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. ledna (ČTK) - Teplo do zhruba 90.000 domácností a podniků na severu Čech může dodávat přímo ČEZ. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) elektrárenské firmě povolil, aby koupila provozovny společnosti Teplárenská, řekl Filip Vrána z odboru vnějších vztahů ÚOHS. ČEZ dosud teplo prodával Teplárenské, která ho pak rozváděla odběratelům.

"Antimonopolní úřad v tomto vertikálním spojení nespatřuje významnou možnost narušení hospodářské soutěže," uvedl Vrána. Teplárenská dosud patří společnosti Czech Energy Holding, kterou vlastní zakladatel a partner finanční skupiny J&T Patrik Tkáč. Dodává teplo v Chomutově, Teplicích, Klášterci nad Ohří, Kadani, Bílině a v několika dalších severočeských obcích.

Teplárenská kupuje teplo od elektráren ze skupiny ČEZ. "A tak je v našem zájmu mít ve vlastnictví i rozvody tohoto tepla," vysvětlil už dříve důvody obchodu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Teplárenská vznikla loni v prosinci rozdělením podniku United Energy. Její základní kapitál přesahuje 170 milionů korun.

United Energy už dříve rozhodla o prodeji teplárenských provozů v Litoměřicích, Lounech, Mimoni a Liberci firmě Energie Holding ze skupiny MVV Energie CZ. Fúzi schválil antimonopolní úřad loni v prosinci.

ČEZ patří z větší části státu, je nejziskovější domácí firmou. Loni za tři čtvrtletí vydělal přes 22 miliard korun. Do skupiny patří několik českých distributorů elektřiny, ale například také Severočeské doly. Sama akciová společnost ČEZ má základní kapitál přes 59 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK