Koruna oslabila o desetník k 28,30 Kč za euro

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Česká měna v úterý během dne oslabila o téměř deset haléřů na 28,30 Kč za euro, po 17:00 stála na 28,29 Kč/EUR. Kurz byl nejslabší za poslední tři měsíce. Vůči dolaru koruna klesla mírněji na závěrečných 21,85 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Také dnes panovala v regionu negativní nálada, místní měny oslabovaly zejména během dopoledního obchodování," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Domácí měna se tak posunula z ranních úrovní kolem 28,20 Kč/EUR směrem k 28,30 Kč/EUR; nejvyšší dnešní obchod se realizoval dokonce za 28,38 Kč za euro, dodal.

Výprodejní tlaky přicházely podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory hlavně z Londýna, kde se investoři zbavují středoevropských měn s tím, jak revidují svá očekávání ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb v USA. "Současný kurz koruny k euru je podle nás velmi zajímavý k zajištění se před jejím budoucím posílením," podotkl.

Koruna by se ve středu mohla obchodovat kolem 28,30 Kč/EUR. Odpoledne budou zveřejněna důležitá data z USA včetně zasedání americké centrální banky Fed, která mohou dát rozvíjejícím se trhům další směr, míní Škop. Pokud by se začalo uvažovat o možném zvýšení sazeb v USA, tyto trhy včetně koruny by mohly být zasaženy další vlnou výprodejů, upozornil.

Euro se dnes k dolaru před důležitými daty z USA drželo nad 1,29 USD/EUR, informoval dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK